XRP, a szunnyadó minek nevezzelek

Ha azt mondanánk, hogy létezik egy ígéretes technológiával bíró, 9 éve a piacon lévő coin, hány dollárra saccolnád az árfolyamát? 10 dollárnál magasabbra? Száznál? Ezernél? Nem, az XRP e cikk írásakor még az 1 dollárt sem éri el és sosem haladta meg a 3,5 dolláros árfolyamot sem. Viszont ennek ellenére bőven van ok beszélni róla, hiszen a kriptopiac aranyhalmon alvó sárkánya, vagy hübriszt elkövető halandója lehet. Damoklész kardja egy per formájában lebeg a coin, illetve a komplett kriptopiac felett is.

Az XRP eredettörténete

Aki már próbált országok közötti tranzakciót lebonyolítani, pontosan tudja, milyen hosszadalmas és cserébe még drága folyamat is ez. Ezt a problémát igyekezett megoldani a Ripple Labs 2012-ben, hogy a nemzetközi tranzakciók gyorsak, olcsóak és egyszerűek legyenek. Vagyis például elkerülhető legyen, hogy az elküldeni szánt pénzösszeget dollárra kelljen váltani, amit utána néhány nappal visszaváltanak a fogadó fél devizájára.

Erre a célra alkotta meg a Ripple Labs a RippleNetet, amely egyfajta hídként üzemel a nemzetközi tranzakciók lebonyolításához. A közel egy évtizedes jelenlét eredménye, hogy világszerte több száz bankkal alakult ki partneri kapcsolat – ennek ellenére a nemzetközi tranzakciók lebonyolítására továbbra is a lomha és drága SWIFT-rendszert alkalmazzák.

Az az XRP, amit a kriptoforradalom ígért

Ha a RippleNetet ténylegesen egy hídként képzelnénk el, akkor az átjutást egy XRP fedélzetén tudnánk megtenni egyik partról a másikra. Az XRP a blokklánc natív tokenje, melyből a kibocsátó Ripple 100 milliárd példányt hozott létre – a kezdetekkor 80 milliárdot a Ripple Labs magának, másik 20 milliárdot pedig az alapítóknak tartott fenn. Ez óriási szám az iCoin kripto ATM-eken beszerezhető bitcoin 21 milliós, valamint az ether közel 120 milliós készletéhez képest. Viszont ennek praktikus okai vannak, hiszen az XRP-t tényleges tranzakciók lebonyolítására tervezték.

Ezt bizonyítja a gyors, másodpercenként 1500 tranzakció lebonyolítására képes konszenzus alapú blokklánca is. Ugyanakkor a Ripple Labs állítása szerint a Visa tranzakciós rátáját is képes kiszolgálni a RippleNet. Emellett a tranzakciós díjakat úgy igazították a coin árfolyamához, hogy minél többet ér egy XRP, annál alacsonyabb költségekkel számolhat a küldő fél. A gyors és fenntartható tranzakciók titka, hogy a hálózaton nyilvántartják, hogy kinek mennyi XRP van a címén. A tranzakciókat a validátorok 80%-os konszenzussal fogadják el.

Tehát ha valaki tényleg kriptóval szeretne fizetni egy kávézóban, ahol elfogadják a digitális fizetőeszközöket, akkor ne vesztegesse az inkább érték jellegű befektetésként hasznos bitcoint vagy ethert erre a célra.

Túl magasra célzott a Ripple?

Technológia és koncepció alapján tehát világos, hogy az XRP-nek a kriptopiac meghatározó coinjává kellett volna válnia. Éppen emiatt előfordulhat, hogy dollármilliárdos érdekeket sért a Ripple Labs célkitűzése – habár többször is kijelentették, hogy nem akarják átvenni a SWIFT helyét, csupán alternatívát szeretnének kínálni a nemzetközi tranzakcióknak.

Másrészről pedig a kiskereskedelmi befektetők sokat hangoztatott érve, hogy nem vélik eléggé decentralizáltnak az XRP-t részben a coinok megoszlása, továbbá az XRP Ledger miatt. Ez utóbbi érv azon a tévképzeten alapszik, hogy az XRP Ledger egyenlő lenne a RippleNettel. Ugyanakkor ez két különböző dolog, hiszen az XRP Ledger a publikus, decentralizált blokklánc, amelyen bárki új projekteket építhet – míg a RippleNet a Ripple Labs privát hálózata.

Lecsapott a tőzsdefelügyelet a Ripple-re

2020 végén érkezett az igazán kemény csapás az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) részéről, amikor beperelték a Ripple-t, aminek következtében az amerikai tőzsdék java kivette a kínálatból az XRP-t.

Az SEC érvelése szerint az XRP a Ripple kötvénye, emellett pedig olyan érveket hoztak fel az elmúlt hónapokban, hogy például a Ripple közvetlen tevékenysége befolyással bír az XRP árfolyamára. Másrészt azt is aggályosnak tartják, hogy a Ripple előzetes érmeajánlatot kínált. Mindezek következtében ha a bíróság helyt ad az SEC érvelésének, akkor a kriptotőzsdék korábbi XRP árusítása illegálisnak bizonyul az Egyesült Államokban, hiszen a kötvény árusítást a tőzsdefelügyelet felé be kell jelenteni.

A pereskedés az eddigi elmúlt 1 évben zajosabb, illetve csendesebb időszakokat is hozott. Ezzel együtt az XRP befektetők tömegesen azt várják, hogy a bíróság ejtse az ügyet. Szerintük ugyanis az SEC érvelése több ponton sem állja meg a helyét. Egyrészről ahhoz, hogy valaki XRP befektető legyen, nem kell előzetesen ismernie a Ripple-t, mint kibocsátó céget, illetve annak tevékenységét. Másrészről vannak más kriptodevizák, melyek szintén kínáltak előzetes érmeajánlatot – így például az ether is.

Ment az XRP nehéz fejjel

Az XRP befektetők úgy látják, hogy a 2021-es bikapiacon az SEC-vel való pereskedés miatt nem tudott organikusan alakulni a coin árfolyama. Így rekordot sem tudott elérni idén, egyedül a top 10-es coinok közül, emiatt tehát bevételtől fosztja meg azokat a kereskedőket, akiknek az érdekeiért kellene kiállnia.

Persze a rosszmájú kriptobefektetők az elmúlt hetek árfolyammozgása miatt azzal viccelődtek, hogy az XRP is stablecoin lett – ugyanakkor az ő portfóliójukra is komoly hatással lesz a per végkimenetele. Ideális esetben a Ripple nyer, így először születik bírósági ítélet az Államokban a kriptoszabályzás kapcsán, ami a technológia és a többi kriptoeszköz számára is árfolyam élénkítő hatással lehet. Amennyiben peren kívül egyeznek meg, azzal is jól jár mindenki. Ha viszont a Ripple elbukik, az valószínűleg az altcoinok végét jelentheti és akkor marad a bitcoin és az ether.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy