A kriptopiacot is befolyásolta a Facebook metaverzuma – 7 coin, amire érdemes odafigyelni a következő években

A metaverzum bejelentése a kriptopiacot is alaposan megmozgatta

Megjelenésekor még sci-fi kategóriába sorolták, viszont a Facebook október végi bemutatójával egy lépéssel közelebb került a valósághoz a Ready Player One. Mark Zuckerberg, a közösségi média góliát ügyvezetője ugyanis bemutatta, hogy a Facebookot és az Instagramot is jegyző anyavállalat Meta néven folytatja, ugyanis a metaverzum előkészítésén dolgoznak. Időbeli konkrétumok egyelőre nem ismertek – ennek ellenére a bejelentés a kriptopiacot is alaposan megmozgatta. Írásunkban azt nézzük végig, milyen viszony alakul a Meta és a kriptoeszközök között, valamint hogy jelen állás szerint milyen eszközökre érdemes odafigyelniük a befektetőknek.

 

Mi ez a metaverzum és hogyan jön ide a kripto?

Röviden fogalmazva a metaverzumot szinte úgy kell elképzelni, mint a Ready Player One virtuális világát. Egyfajta átjárást fog képezni a valódi és a digitális világ között az által, hogy a valós környezetünk elemeit digitalizálja, miközben a virtuális tér elemei befolyással bírnak a valós környezetünkre. A digitális valóságban egyedi avatárt hozhatunk létre, amin keresztül különféle módokon interakcióba léphetünk a felhasználókkal.

Így új térben újfajta NFT-k cserélhetnek majd gazdákat, amiket valahogy majd ki kell fizetni. Ehhez szükségesek lesznek olyan fizetőeszközök, amelyek a kriptotechnológia által ma már adottnak számítanak – “csak” a technológiának kell utolérnie a kriptopénzeket.

 

Nagyot mentek a metaverzum coinok a Metától

Zuckerberg bejelentésének hatására azonnal megmozdult a kriptopiac. Mindössze három nap alatt a 659%-os emelkedés volt mérhető a Decentraland (MANA) coin esetében, amely két nap alatt közel 4 milliárd dollárral növelte piaci kapitalizációját. A MANA holderek száma is néhány nap alatt 10 ezerrel emelkedett, ami a korábbi lassú növekedés mellett nagyobb kiugrásnak számít.

Ezzel párhuzamban a The Sandbox (SAND) tokennél is ugrásszerű növekedést figyelhettek meg a befektetők. A bejelentést követően a SAND piaci kapitalizációja is milliárdos nagyságrendben emelkedett, a befektetők száma pedig 20%-kal növekedett pár nap leforgása alatt.

 

A nagy óriás is mocorgott

Némileg kilóg a sorból az Axie Infinity (AXS), amely az idei év talán egyik legforróbb tokenje. Az újévi lencsét, ízlés szerint babgulyást még 1 dollár alatti árfolyam mellett fogyaszthatták az AXS befektetők, azóta pedig folyamatosan szárnyal az Axie Infinity. Zuckerberg bejelentése igazán nagy hatást nem keltett az AXS kapcsán, a 100 dolláros álomhatárt a pumptóber jegyében október 1-jén lépte át egy közel 48%-os napi gyertyával. Azóta nem bukott 3 számjegyű érték alá az árfolyama, a Meta bejelentése kapcsán feltett a táblára egy 13%-os napi gyertyát. Az emelkedés számszerűleg több mint 1,5 milliárd dolláros piaci kapitalizáció növekedést eredményezett. Ám az Axie Infinity ilyen magas árfolyam mellett már nehezen tekinthető alacsony piaci kapitalizációs gyöngyszemnek. Így nem olyan nagy meglepetés, hogy nem indult tömeges bevásárlás a kiskereskedelmi befektetők részéről.

 

A metaverzum mellékzöngéi

A metaverzum jellegzetessége várhatóan az lesz, hogy gyökeresen átalakítja majd a gaminget, valamint a közösségi médiát is. Tehát nem váratlan fejlemény, hogy a Meta bejelentésével a gaming, illetve a közösségi tokenek is mozgásba lendültek.

Zuckerberg bemutatója felkavarta az Enjin (ENJ) állóvizét is. A napokkal korábban lendületbe kerülő ENJ árfolyamát több mint 23%-kal dobta meg a Meta prezentáció, hogy az Enjin idén harmadszor is meghaladja a 3 dolláros árfolyamot. Az Enjin az Ethereum blokkláncra épült, hasonlóan utóbbinak a natív tokenjéhez, az etherhez. Ethert te is vásárolhatsz bármelyik iCoin kripto ATM-nél. Egy igazi csemege, a Verasity (VRA) azonban nem volt képes ilyen kiugró teljesítményre – valószínűleg azért, mert a legnagyobb tőzsdéken még nem érhető el. Érdemes tehát utánajárni, hol szerezhető be a VRA, illetve milyen költségek mellett vonható ki saját címre, hogy biztonságban érezhessük befektetésünket.

A közösségi coinok néhány napig úsztak a Meta bejelentése miatt. A Chiliz (CHZ) korábban említett coinokhoz hasonlóan szintén több mint egymilliárdos piaci kapitalizációs növekedést könyvelhetett el mindössze két nap leforgása alatt, köszönhetően a 47%-os árfolyam emelkedésnek. A szintén dollár alatti csemegének tekinthető Rally (RLY), a konkurenciához képest még nagyobb, 169%-os növekedésen esett át, azonban nem tudta megtartani a 75 cent feletti árfolyamot.

Cikkünk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, a benne szereplő információkért nem vállalunk felelősséget. A kriptoeszközökbe való befektetés kockázatos a magas volatilitás miatt.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy