Tarolta a piacot az Ethereum 2.0 tesztköre

Az Ethereum 2.0, a Merge, a blokklánc teljes migrálását hozhatja el

Letörte a bitcoin-dominanciát az ether az Altair frissítés után. Ez a 2021-es év legnagyobb előrelépését jelenti az Ethereum blokklánc esetében, amely teljes átalakuláson esik át 2022 év végéig. Az elvárások a coinnal és a hálózattal szemben egyre magasabbak, így nem véletlen, hogy a blokklánc fejlesztői igyekeznek tartani a lépést a technikai és felhasználói igényekkel.

 

Problémák az Ethereummal

Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb felhasználói számmal és ökoszisztémával bíró blokkláncról van szó, az Ethereum számos bosszantó hibával rendelkezik. A problémák nagy része egy tőből, a Proof-of-Work (PoW) blokkláncból fakad. E hibák közül is a hírhedt tranzakciós költségek, vagyis az úgynevezett gázárak az elsődlegesek, melyekkel a felhasználók nap mint nap találkoznak. A validátoroknak szánt összegek a hálózat fenntartásával járó számítási munka ellentételezése. Minél nagyobb kapacitást igényel egy tranzakció az Ethereum blokkláncon, annál magasabb gázár. Emiatt a felhasználók némileg a Forrest Gumpból származó szállóigével nyúlnak bele a tranzakciós díjak csokisdobozába, és sosincs fogalmuk, hogy mit szednek ki belőle.

Az Ethereum, mint Proof-of-Work blokklánc további problémákkal a környezeti terhelés terén találkozik. A PoW hálózatok ugyanis iszonyatos mennyiségű energiát és elektromos berendezést használnak fel az évek során. Emlékezetes, hogy Elon Musk hónapokkal ezelőtt a bitcoin környezetkárosító bányászata miatt állította le a Tesla autók kriptoért való árusítását. Ez is azt mutatja, hogy máris egyre nagyobb az igény a fenntartható működés iránt – és nem kizárt, hogy ez éveken belül szabályzásbeli előnyöket hozhat némely hálózatnak és coinnak.

Az Ethereum jövőjébe néztek és nagyon jót láttak

Az Ethereum 2.0, azaz a Merge nem egyszerű frissítés lesz a blokklánc történetében. Ez ugyanis a blokklánc teljes migrálását hozhatja el. Ebben a folyamatban az elmúlt napokban történt óriási előrelépés az Altair frissítéssel, amely a 2.0-ra váltás egyik mérföldkövének tekinthető, hiszen a ráncfelvarrott hálózat tesztverziója látott ezzel a címkével napvilágot.

Az Ethereum PoW blokkláncával párhuzamosan működött 2020 decembere óta az Ethereum Proof-of-Stake (PoS) hálózata is. Az Altair frissítéssel azt ellenőrizhették le a fejlesztők, hogy a valóságban működőképes lehet-e az átállás a PoS rendszerre. A teszt annyira jól sikerült, hogy az október 27-i teszt után röviddel egy héten belül újabb all-time high-t állított be az ether árfolyama 4400 dollár fölött.

Miben különbözik majd az Ethereum 2.0?

Tehát az Altair frissítés a Merge főpróbájának számított, ami igazán nagy visszhangot vert a befektetők körében. Nem csoda, hiszen régóta várják már az Ethereum 2.0 bevezetését. Ezzel ugyanis az ethert, továbbá az összes többi Ethereum blokkláncon található coint sokkal kiszámíthatóbban, fenntarthatóbban és gyorsabban is használhatják majd a felhasználók.

Eddigi – és még néhány hónapig jelenlegi – működése alapján az Ethereum ugyanis hasonlít a bitcoin hálózatára. A tranzakciók validálását elvégző bányászok tartják fent a hálózatot bányászgépekkel, amiért cserébe a már korábban említett gázdíjat kapják meg. Ugyan a bitcoinnál gyorsabban bonyolítja le az Ethereum a tranzakciókat, így is beletelik néhány percbe, hogy egyik címről a másikra érjen a kívánt összeg.

Ezzel szemben a PoS hálózaton pillanatok alatt befejeződik a tranzakció, a környezeti terhelés pedig jelentősen csökken. A PoS blokkláncokon ugyanis olyan validátorok hagyják jóvá a tranzakciókat, akik a saját coinjaikkal szállnak be a hálózat fenntartásába – és ezért cserébe a tranzakciós díjak náluk landolnak. Így a bányászat, a számítási kapacitás biztosítása egyszerűen feleslegessé válik. Tehát az Ethereum bányászat, mint befektetési forrás véget ér majd. Viszont a 2.0-ra való átállás után már felhalmozott etherrel érdemes beszállni a hálózat fenntartásába, hogy validátorként passzív jövedelemre tegyünk szert.

Az ehhez szükséges etherre az iCoin kripto ATM-eknél is szert tehetsz. A hozzád legközelebbi automatát ezen a linken keresheted meg.

 

Cikkünk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, a benne szereplő információkért nem vállalunk felelősséget. A kriptoeszközökbe való befektetés kockázatos a magas volatilitás miatt.

 

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy