Most már USDT-t is vehetsz az iCoin kripto ATM-ekben!

Már a tether stablecoin, az USDT is vásárolható kripto ATM automatáinkban

Újabb coinnal bővült az iCoin kripto ATM-ek kínálata. Most már USDT, azaz a Tether stablecoin is elérhető automatáinkban. Tudj meg többet róla, hogy miért érdemes az állandóan közel 1 dollár értékű coinba fektetni a pénzed!

1 dollárt ér, de az egyik legnagyobb coin

Az USDT blogposztunk írásakor az ötödik legnagyobb, 69 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező kriptoeszköz. Mivel az értéke mindig 1 dollár körül mozog, így ez azt jelenti, hogy a felhasználók körében is 69 milliárd USDT van forgalomban.

Magát a coint a Tether nevű vállalat adja ki. Elméleti síkon minden egyes USDT coin mögött egy dollárnyi fedezet van, azonban vannak arról árulkodó jelek, hogy ez mennyire felel meg a valóságnak. A koncepció szerint ugyanis egy dollárnyi Tethert kap mindenki, aki egy dollárt ad nekik. Erre még később visszatérünk.

Mi értelme a stablecoinnak?

A stablecoinokat az az igény hívta életre, hogy a kriptoeszközök értéke semmilyen szabályzás alatt nem áll. Vagyis a coinok magas volatilitása miatt a befektetők nem csak nagy hozamnak, hanem komoly értékvesztésnek is kiszolgáltatottak. Eközben a stablecoinok valamilyen másik eszköz, általában a dollár, esetleg más eszköz – például arany – árfolyamához vannak igazítva.

Ez elképesztően hasznos azoknak a befektetőknek, akik szeretnék élvezni a kriptoeszközök okozta magas hozamokat, ugyanakkor elkerülnék a magas volatilitás nyújtotta kockázatot. A magas hozam a hagyományos befektetésekhez képest arányaiban reális, hiszen százalékosan lényegesen magasabb az éves hozama egy stablecoin lekötésnek, mint például egy állampapírnak.

Ezeket végiggondolva tehát az USDT és más stablecoinok remek megtakarítási alternatívák, hiszen a dollárhoz mérten nem veszítenek értékükből. Emellett gyorsan válthatóak másféle coinokra is a különféle tőzsdéken.

Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy amíg a stablecoin nincs átváltva, addig a jelenlegi szabályozás alapján nem adóköteles.

Kiváló eszköz a kereskedéshez

Az USDT az Ethereum blokklánc stablecoinja, viszont ez nem jelenti azt, hogy csak a natív etherre vagy más, azon a blokkláncon található coinra lehetne váltani. A legnagyobb kriptotőzsdéken ugyanis valamilyen USDT kereskedési párral található meg általában a legtöbb coin a stablecoinok között.

Az egyik leghatékonyabb módja a kriptokereskedésnek is stablecoinok igénybevételével zajlik. Kiindulási pontként a befektetési portfóliónk egy részét stablecoinként hagyhatjuk, így lehetőségünk adódik a kereskedési párokhoz vásárlási limiteket beállítani. Tegyük fel, hogy szeretnénk vásárolni 10 darab ethert, viszont az éppen aktuális piaci ár nekünk kedvezőtlenül magas. Ellenben ha megint 3500 dollárra esne az árfolyam, akkor 10-re is befizetnénk. Ilyenkor körülbelül 35 ezer USDT-re van szükségünk, hogy az ehhez szükséges vásárlási limitet beállíthassuk. Miután az ether újra 3500 dolláros szintre ért vissza, a vásárlási limitnek köszönhetően máris 10 ether boldog tulajdonosává váltunk.

A kilépési stratégia megalkotásánál is hasznos eszközök a kezünkben a stablecoinok. A 10 etherhez ugyanis kedvünk szerint állíthatunk be eladási limiteket. Tegyük fel, hogy 10 ezer dolláros árfolyamnál 1 darab ethert értékesítenénk, hogy utána más coinokkal bővítsük a portfóliónkat. Ilyenkor megtehetjük ugyanazt, mint az előbb, csak itt az ETH/USDT kereskedési páron 1 etherre szóló eladási limitet állítunk be 10 ezer dolláros árfolyamon 10 ezer USDT-ért. Így biztosak lehetünk benne, hogy amennyiben a cél szintet eléri az ETH-árfolyam, olyan coinra váltottuk vissza, amelyik mentes a többi kriptora jellemző volatilitástól.

Vannak kérdőjelek a kibocsátó Tether körül

Jó kérdés azonban, hogy mennyire garantált az USDT kockázatmentessége. Elméletben ugyanis remek üzleti modellnek tűnik, hogy a Tether által kibocsátott valamennyi USDT mögött egy dollárnyi fedezet áll. Kétségbeejtő azonban, hogy a cégnek nincs nyilvános auditja, amely alapján megbizonyosodhatnának a hatóságok és egyben a befektetők is arról, hogy valójában mekkora a Tether fedezete. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy semmi sem gátolja a Tethert az újabb és újabb coinok kibocsátásától, ami akkor válhat veszélyessé, ha egyszer a befektetők tömegesen kérik vissza a pénzüket a Tethertől. Ha egy ilyen esemény hatására kiderülne, hogy a Tethernek közel sincs akkora fedezete, mint ahány coint kibocsátottak, az az egész kriptopiacot magával ránthatja – hiszen top 10-es piaci kapitalizációval bíró kriptoeszközről van szó. A kockázati tényezők miatt például New York államban tilos USDT-vel kereskedni.

Másfelől felhasználói szempontból kényelmetlenséget jelent az Ethereum blokklánc használata. Nemrégiben bejárta az internetet egy screenshot egy 100 ezer USDT-ről szóló tranzakcióról. Az Ethereum híresen szeszélyes és magas tranzakciós díjai miatt a 100 ezer dollárnyi összeg elutalásához 21 millió dollárnyi ethert kellett elégetni. Jó hír azonban, hogy október végén tesztelték az ETH eddigi legmarkánsabb frissítését, amely a Proof-of-Work hálózatról Proof-of-Stake-re fogja majd átvezényelni az Ethereum blokkláncot, így mérsékelve a tranzakciós díjakat és a hálózat fenntarthatóságát is.

 

Cikkünk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, a benne szereplő információkért nem vállalunk felelősséget. A kriptoeszközökbe való befektetés kockázatos a magas volatilitás miatt.

 

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy