NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető tokenekre (NFT), amelyek gyakran nem rendelkeznek dedikált weboldallal, és bizonyos szerverekre vagy régiókra korlátozhatók.

Azok számára, akik nem ismerik az nft-t, alapvetően digitális eszközökről van szó, amelyek egyediek egymástól, vagyis több nft-t is tárolhat – ellentétben az olyan kriptovalutákkal, mint a Bitcoin, ahogy az egyediség csak a kripto típusára igaz, azon belül egyszerű halmozással tudod gyűjteni.

Az NFT-k natívan léteznek a blokkláncon, és többféleképpen használhatók. Valójában az nft-k olyan népszerűvé váltak, hogy ma már elég nehéz lenne nem összefutni velük, ha szeretnénk kripto befektetésekkel kapcsolatban tájékozódni.

Az nft-k értékesítésének módja változó – az nft-t más kriptovalutákhoz hasonlóan ki lehet bocsátani egy közelgő ICO során, vagy felajánlhatják egy egyszeri nft-aukción. 

Ha nft-id vannak, amelyeket nft-aukción keresztül szereztél be, akkor kulcsfontosságú, hogy bizonyos óvintézkedéseket tegyél annak biztosítására, hogy azok biztonságosak maradjanak. Ez abszolút közös elv a többi kripto-val. NFT-t ugyanúgy el lehet lopni tőled, ha nem biztonságosan tárolod.

Néhány tipp az nft-aukciókhoz:

  • Próbálj meg mindkét fél között létrejött nda megállapodásokat az összes érintett fél javára használni. Ez segít abban, hogy az eladó nft-jét semmilyen formában vagy formában ne használják fel ellenük.
  • Ha lehetséges, próbálja meg digitálisan aláírni az adásvételt, vagy olyan fizető platformot használni, mely mindkét fél számára digitális visszaigazolást és biztonságos használatot ad, értsd, a random landing oldalon bekért bankkártya adatok mező szinte biztos, hogy scam lesz!
  • Próbáljon nft-t használni, amely szükség esetén használható nft ico-ban. Ha az nft ico az egyetlen választás, akkor alaposan járjon el, és próbáljon meg minél több információt megtudni, mielőtt döntést hoz-e arról, hogy kíván-e befektetni vagy sem. Ez segít megelőzni a jövőbeni fejfájásokat vagy veszteségeket.
  • Annak érdekében, hogy az nft aukciók valóban előnyösek legyenek a vevőnek és az eladónak is, mindkét félnek a lehető legegyszerűbbé kell tennie a dolgot – az nda-megállapodások pedig nagyszerű példák erre, mivel az elejétől a végéig megkönnyítik a dolgokat, de a profi platformok adta digitális szerződési feltételek is tökéletesen megfelelőek. 

Ha úgy érzed, hogy az nft ICO-k még mindig túl kockázatosak neked, akkor az lehet a legjobb, ha közvetlenül az nft-csapat webhelyéről veszed meg az nft-t, nem pedig harmadik fél webhelyén. Ez biztosítja, hogy az nft csalók ne kerüljenek rá a pénztárcájában lévő nft-re. Persze itt is fontos a körültekintés – egy meggyőzps website nem elég biztonság. 

Vedd figyelembe azt is, hogy az emberek többféleképpen is ellophatják az nft-ket – az egyik módja az adathalász webhelyek, amelyek gyakran nagyon hasonlítanak a valódihoz, ezért mindig ellenőrizd, mielőtt bármilyen fontos információt megadsz az interneten. Ha valami rossznak tűnik, akkor jobb, ha nem kockáztatsz, és megpróbálod újra egy későbbi időpontban, amikor a dolgok megnyugszanak, vagy utána jártál az oldalnak és közösségi megerősítést kapsz annak megbízhatóságával kapcsolatban – ez egy nagyon fontos kontrol pont!

Milyen NFT csalásokat ismerünk már most is?

Egy másik nft-s átverés, amely egyre gyakoribb, az nft-s adathalász e-mailek. Az nft csalók gyakran adminisztrátornak vagy nda ügyvédnek adják ki magukat az ilyen típusú csalásokban, ezért mindig ellenőrizd a feladót, mielőtt bármilyen linkre kattintanál. Általában csak nyomokban emlékeztet majd az email cím az eredeti oldalra – vagy épp egyáltalán nem. Ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel, akkor jobb, ha egyáltalán nem kockáztatod meg a fájlok megnyitását. Ilyenkor inkább vedd fel direktben a kapcsolatot az NFT oldallal és kérdezz rá, kereshetett-e tőlük valaki ilyen indokkal. 

Az NFT csalások másik módja az, hogy a támadók rosszindulatú program segítségével közvetlenül az áldozatok számítógépéről lopják el a bitcoint, ethert, stb. Ez úgy történik, hogy titkosít bizonyos összetevőket a merevlemezen, amíg a váltságdíj kifizetése meg nem történik – ami két dolog lehet: 1) egy meghatározott mennyiségű kriptovaluta (azaz ico/nft ) vagy 2) egy nft-s privát kulcs. Az ilyen fajta zsarolások elkerüléséhez is a legfontosabb megoldás nem új: ne tölts le semmilyen mellékletet olyan emailből, amiről nem tudod, hogy ki küldte és miért. 

Volt arra is már példa, hogy egy bizonyos átverés során egy áldozat e-mailt kapott a támadótól, akik megszerezték az áldozat jelszavát, és bejelentkeztek az e-mail fiókjukba. A hackerek ezután nda ügyvédnek adták ki magukat, és egy nagyon hivatalosnak tűnő levelet küldtek annak a személynek, akit átverni próbáltak – 1 bitcoin megfizetését követelték az ellenük irányuló 24 órán belüli jogi lépésekért. Ha ez nem teljesül, akkor habozás nélkül jogi lépéseket kell tenni ellenük. A további problémák elkerülése érdekében az nda ügyvédei azt kérték, hogy a fizetés bitcoinban történjen, a konkrét utasítások alapján. Szerencsére valaki, aki jártas a kripto-csalásokban, korán felismeri ezt a fajta átverést, s miután közzétették a kapcsolódó subredditen és irc-en, közzétette az összes átverő e-mailt. (Köszönet érte!) Ez lehetővé tette, hogy mindenki tanuljon a csalók hibáiból – ami segített csökkenteni az ilyen típusú csalások előfordulását.

Az ico/nft szolgáltatásért való fizetésen kívül a népszerű váltságdíj másik típusa az nft privát kulcsa fizetésként – annak ellenére, hogy ezt szinte lehetetlen ellenőrizni. Annak elkerülése érdekében, hogy az ilyen típusú csalások áldozatává válj, mindig ellenőrizd, hogy milyen e-mail címről kommunikálnak veled. 

Egy másik átverés, amely nagyon feltűnő a kripto világban, a hamis ico webhelyek. Ezek a webhelyek gyakran rendkívül hasonlítanak a valódihoz, így nehéz lehet azonosítani az NFT csalásokat anélkül, hogy előzetesen NFT kutatást végeznénk. A csalók gyakran vonzó webhelyeket hoznak létre, amelyek azt a benyomást keltik az emberekben, hogy legálisak, de a valóságban a pénztárcájuk úgy van beállítva, hogy az oda küldött pénzeszközöket közvetlenül a csalók zsebébe küldjék. Mindig tájékozódj, mielőtt elküldesz pénzt bármely ico/nft webhelyre, különben azt kockáztatod, hogy örökre elveszíted azokat.

Verdict

Az HFT alapú adathalászat és átverések túlságosan gyakoriak az nft n világban. Annak elkerülése érdekében, hogy áldozattá válj, mindig háromszor ellenőrizd a dolgokat, mielőtt személyes adatokat adsz ki vagy pénzt küldesz. 

Csak amiatt, mert az NFT egy újdonság és megjelenéséből fakadóan az emberek jó része kevésbé kezelő pénzeszköz kategóriájú eszközként, nem mehetünk el a tény mellett, hogy egy szépen felépített NFT portfóliótól, ha megszabadítanak minket, az nem kevésbé katasztrófális lesz számodra sem, mintha a pénzedet lopták volna el. 

Tehát, az NFT érdekes és trendi, de fokozottan veszélyes is élni vele. Használjátok mindig körültekintően!

 

Ha pedig végül mégis pénzre váltod a végén, akkor tudod hol lehet a legkönnyebben készpénzre váltani!Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy

Kripto és a celebek

Talán nem meglepő, hogy a kriptovaluták legelső alkalmazói jellemzően a technológiában jártas emberek voltak, akik tovább láttak az aktuális gazdasági rendszeren. Őket gyakran követik azok