A múlté a négyéves bitcoin ciklus?

Fizetőeszközzé válik a Bitcoin, a ciklusokra is hatással lesz

Az elmúlt évtizedben hozzászokhattunk, hogy a bitcoin árfolyama sodorja magával az altcoinok árfolyamát is. Ezért nem volt mindegy, hogy milyen trendek szerint alakult a legnagyobb piaci korláttal bíró kriptoeszköz árfolyama. Vannak azonban olyanok, akik szerint a bitcoin ciklusok már a múlté: helyettük az S&P 500 részvényekhez hasonló lassú, de folyamatos emelkedés következik. Végigvettük, miért lehet igaza az emellett érvelőknek.

 

A bitcoin-bányászatért járó jutalom 210 ezer blokkos felezési ciklusa jellegzetes trendeket alkotott az elmúlt évtizedben. Emlékezetes a 2013-as duplacsúcsot hozó bikaszezon, vagy az 5 számjegyes áttörést hozó 2017-es csúcs. A nagy felfutásokat azonban olyan visszaesések követték, amilyenek a tőzsdén kataklizmikusnak bizonyultak volna – ezután pedig egyenletes áremelkedés következett, amikor a befektetők elkezdték akkumulálni a coinjaikat. A jellegzetes trendek mögött az áll, hogy mindössze 21 millió bitcoin létezik. A bitcoin bányászatáért jelenleg 6,25 bitcoin jutalom jár, de a kezdetben 50 bitcoint kaptak a bányászok blokkonként. A felezési ciklus célja, hogy biztosítsa az újabb bitcoinok egyenletes elérhetővé válását.

Előfordulhat azonban, hogy ezek a bika-, illetve medveszezonra bontható ciklusok már a bitcoin mögött állnak – legalább is ezt véli Willy Woo elemző. Minden jel arra mutat, hogy bejöhetnek az elemző számításai. Vegyük ezeket végig!

1. Egyre több intézmény veszi komolyan a bitcoint

Hosszú éveken át adtak hangot a világ vezető pénzintézeteinek arcai kétkedésüknek. Voltak, akik egyenesen csalásnak nevezték a kriptoeszközök zászlóshajójának számító bitcoint, mára azonban arra a szintre jutottak el, hogy legnagyobb ügyfeleiknek lehetővé teszik a BTC-be való befektetést.

Idén a nagyobb technológiai vállalatok közül a Tesla lépett elő elsőként azok sorába, akik elfogadják a bitcoint fizetőeszközként. Végül az Elon Musk vezette vállalat megszüntette a bitcoinos fizetési lehetőséget. Sajtóhírek szerint a techmogul azért döntött így, mert a bitcoin tranzakciókat lebonyolító bányászat súlyos környezeti terheléssel jár. Kutatások szerint nem csupán az energiafelhasználás, hanem a bányász eszközök olyannyira gyors elavulása miatt is, aminek eredménye, hogy naponta két iPhone 12 tömegével egyenértékű elektromos hulladék keletkezik világszerte. Ennek ellenére Elon Musk tisztázta, hogy a Tesla nem értékesítette bitcoin készleteit, várják, hogy környezetbarátabb technológia működtesse a bitcoin tranzakciókat.

Vannak azonban olyan vállalatok, amelyek pusztán befektetésként kezelik a bitcoint. Ilyen a Microstrategy, amelyről hetente jelennek meg a hírek, hogy az árcsökkenés alatt szépen bevásárolt. Összesen több mint 114 ezer bitcoint halmoztak fel, átlagosan 27 ezer dolláros árfolyamon.

2. Már van egy ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a BTC

A nyár elején döntött úgy El Salvador, hogy bevezetik a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt. A széleskörű elfogadottság növelése érdekében úgy döntöttek, hogy 25 dollárnyi airdropot kapnak az ország állampolgárai. A hivatalos bevezetés szeptember elején történt meg – ezzel párhuzamosan a bevezetés napján 10 ezer dollárt zuhant a bitcoin árfolyama, ami az egész piacot megrengette.

El Salvador nem hagyta ennyiben az egészet, ugyanis a dipeket folyamatosan megveszik, így növelve a befektetésük mértékét és csökkentve a kockázatot.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy más országok mennyire veszik komolyan a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt. A nyár alatt szóba került Paraguay, mint következő állomás, szeptemberben pedig már Ukrajnáról beszéltek, mint a következő országról, amelyiket meghódítja a bitcoin. A kérdés azonban továbbra is az, miért érné meg bárkinek hétköznapi vásárlásokra felhasználni a bitcoinját, még akkor is, ha egy 25 dollárnyi mennyiségű satoshiról van szó?

3. Folyamatosan nő a bitcoin felhasználók tábora

Mindegy, hogy fizetőeszközként vagy befektetésként gondolunk a bitcoinra, az tény, hogy a kriptofelhasználók aránya elenyésző. Épp Willy Woo tweetelte még februárban, hogy a bitcoin felhasználók száma éppen elérte azt a szintet, mint az internet-felhasználóké 1997-ben. Ha az internethez hasonló pályát fut be a kripto, akkor nagyon szép jövő vár azokra, akik időben kriptodevizákba fektettek.

Szerencsére ma már nem csak tőzsdéken, hanem az iCoin kripto ATM-jein is befektethetnek a felhasználók bitcoinba és etherbe egyaránt.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy