NFT-piac – ahol Snoop Dogg és egy 12 éves kisfiú is találkozhat

NTF piac, képekkel lett kripto milliomos

A 2021-es évben bombaként robbant az NFT-piac. Az új kriptoőrületnek köszönhetően nagyvállalatok könyvelésébe JPEG-fájlok kerültek, világsztárok pedig vagyonokat költenek egyszerű képekre, amit maximum avatárként tudnának használni. Egy 12 éves kissrác időben ült fel az NFT-vonatra, kaszált is vele több mint 120 millió forintot. Cikkünkben az NFT-k világában barangolunk és választ keresünk a kérdésre: mi értelme ennek az egésznek?

 

12 évesen keresett közel 300 ezer fontot, azaz több mint 120 millió forintot a brit Benyamin Ahmed. A kissrácot ugyanis annyira érdekli a programozás és az NFT-k világa, hogy saját kollekciót fejlesztett néhány hónap alatt. Mivel Benyamin még kiskorú, így hivatalos értelemben nem lehet bankszámlája – azonban annak semmi akadálya nincs, hogy ether címe legyen, így akár az iCoin kripto ATM-jein is kereskedhetne a kriptoeszközzel.

Benyamin a sikerét édesapjának, Imrannak is köszönheti – derült ki a BBC cikkéből. A férfi ugyanis szoftverfejlesztőként dolgozik egy pénzintézetnél és fiait, Benyamint és Yousefet 6 éves koruk óta tanítja programozásra. A fiúk napi 20-30 percnyi gyakorlással fejlesztették tudásukat az évek alatt.

A Weird Whales nevű, 3350 egyedi NFT-ből álló kollekciót megelőzően Benyamin már fejlesztett egy Minecraft tematikájú gyűjteményt, azonban az nem hozott olyan átütő sikert.

Az újdonsült NFT-sztár a bálnák után sem maradt tétlen, hiszen máris elkezdett a harmadik, szuperhős témájú gyűjteményén dolgozni. Emellett arra vágyik, hogy egyszer elkészíthesse saját játékát, melyben a víz alatt úszhatnak a játékosok bálnákkal.

 

Már Snoop Dogg is beszállt az NFT-kbe

Az idei év NFT-őrületéről nem tudni, hogy meddig tart ki, az viszont biztos, hogy a műtárgyak piacán ugyanakkora érdeklődést generált, mint a kriptobefektetők körében. A legnagyobb gyűjtemények darabjai elképesztő, akár több százezer dolláros áron cserélnek gazdát, és folyamatosan növekszik azon cégek száma, amiknek a könyvelésében vagyonokat érő JPEG-fájlok találhatóak meg.

De nem csak cégek szálltak be az NFT-piacra, hanem olyan hírességek is, mint például Snoop Dogg. A rapper szeptemberben a saját Twitter-profilján jelentette be, hogy ő a ComozoMedici nicknevű NFT-bálna. A híradások szerint 17 millió dollárra, azaz több mint 5 milliárd forintra rúg Snoop Dogg NFT-portfóliójának az értéke. Snoop iszonyú rövid idő, mindössze egy hónap alatt vásárolt több mint 100 NFT-t.

Persze kiskereskedelmi szinten is egyre több lehetősége van a befektetőknek, hogy NFT-kbe fektessenek. Ilyen felület az NBA Top Shot gyűjtőplatform, ahol kosárlabda visszajátszásokat gyűjthetnek a befektetők. A játék pontrendszere a magasabb szinteken teszi lehetővé, hogy ritkább, ez által még értékesebb videoklipekre tegyenek szert a gyűjtők. A néhány dollárostól tehát a több ezer dolláros visszajátszásokig minden megtalálható az NBA Top Shoton.

Az internetes mémek is elkezdtek beszivárogni az NFT piacra. A 2010-es évek elején agyonnézett Charlie bit my finger videót NFT-ként félmillió brit fontért értékesítették a szülők, hogy a fiúk egyetemi tanulmányait finanszírozzák. Az oldalra néző Chloe mémet 25 etherért, akkori árfolyamon nagyjából 74 ezer dollárért adták el szeptemberben.

 

De mitől olyan nagy szám az NFT?

Az NFT-k értékét az eredetiségük adja. Képzeljük el, hogy a Louvre-ban járunk és szelfizünk a Mona Lisánál. Teleposztoljuk vele az instánkat és a Facebookunkat is, majd hazaérünk és olvasunk egy cikket, hogy a Mona Lisa másolata volt kiállítva, amíg mi ott tartózkodtunk, mert épp vizsgálják az eredeti festményt egy restaurálás előtt. Tehát még csak a közelében sem jártunk az eredeti festménynek, amelyet Da Vinci évszázadokkal ezelőtt alkotott, az élmény mégis ugyanaz volt. Ez olyan, mintha egy 180 ezer dolláros CryptoPunk NFT screenshotját állítanánk be a profilképünknek – az élmény ugyanaz, de az érték teljesen különbözik a kettő között.

Az NFT-k olyan, a blokkláncon elhelyezkedő fájlok, amelyek hitelesítetten az eredeti példányok. A nagyobb kollekciók darabjai generált sorszámmal is rendelkeznek – általában minél alacsonyabb, annál értékesebb.

 

Hivatalos dokumentumokat, igazolványokat válthat ki az NFT

A műtárgyakon és a szórakozáson kívül azonban rengeteg más felhasználási területtel bírnak az NFT-k. Mivel minden dokumentum különbözik a többitől, ezért a hivatalos ügyintézések lebonyolítását segíthetik. San Marinóban például az ottani COVID-elleni védőoltást igazoló dokumentumok valójában a VeChain blokkláncán lévő NFT-k.

Ahhoz, hogy az NFT-technológia a hivatalos ügyintézések online térben való lebonyolításának eszköze legyen, az országok államainak kell szélesebb körben adoptálnia a blokklánc-technológiát.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy