Izgalmas időszakban a Cardano, a kriptocsalók már dörzsölik a tenyerüket

A Cardano, ADA előlépett a legnagyobbak közé, elúbújnak a scammerek is

Izgalmas időszakban a Cardano, a kriptocsalók már dörzsölik a tenyerüket

Mozgalmas hónapok állnak a Cardano előtt, amire csalók is felfigyeltek. A Cardano alapítvány CEO-ja, Charles Hoskinson szerint dollártízmilliókat csalhatnak ki tisztességes felhasználóktól az elkövetkezendő időszakban. Érdemes a fenyegetettséget komolyan venni, hiszen egyre kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak a csalók, de ha nem hisszük el, hogy a bab is hús, akkor elkerülhetjük a kriptocsalást.

 

A Cardano blokklánc és natív tokenje, az ADA igazán mozgalmas heteken van túl, és ez még csak a kezdet. Augusztusban, valamint szeptember elején ugyanis négy fontos mérföldkövet is elért a Cardano. Először is sikerült átlépnie az ADA-nak a májusban elért mindenkori legmagasabb árfolyamát, azaz a 2,41 dollárt, illetve nagyjából ezzel egy időben a piaci korlát szerinti harmadik legnagyobb kriptoeszközzé lépett elő. Ezt követően szeptember 2-án néhány órára már a 3 dolláros álomhatárt is átlépte. Egészen friss fejlemény azonban, hogy a Cardano blokklánc frissítése a testneten sikeresnek bizonyult, így már finisben a hosszú ideje tartó Alonzo hard fork.

 

Az ADA, továbbá a Cardano blokklánc körüli hype-ot az az elmúlt hónapokban zajló munka generálja, amely a blokklánc Alonzo frissítését hozza tető alá szeptember 12-én. Ez a Cardano új érájának kezdetét jelzi, hiszen ennek a frissítésnek köszönhetően már az okosszerződéseket is támogatni fogja a blokklánc, ezzel együtt az azon lévő natív token, az ADA is. A frissítés után néhány héttel pedig kezdődik a Cardano Summit, a blokklánc világkörüli konferenciája, melyet élőben és virtuálisan is megtartanak.

 

Az ADA-ba folyó pénz szagát a csalók is megérezték, és annyira elszaporodtak az interneten a különféle módszerek, hogy a Cardano alapítvány CEO-ja, Charles Hoskinson saját videóstreamben tette egyértelművé, mire kell a felhasználóknak odafigyelniük.

 Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem az

Talán az egyik legelkötelezettebb közösség a Cardano ökoszisztémája körül alakult ki az elmúlt években. Ennek vélhetően az egyik oka az, hogy a bikapiacot megelőző időszakban már elkezdődött az Alonzo frissítés fejlesztése, amelynek fejleményeiről Hoskinson rendszeresen tájékoztatta a közösséget. Ez az átláthatóság ébreszthetett bizalmat azokban, akiket a csalók az elmúlt hetekben megpróbáltak, a következő hetekben pedig megkísérelnek majd átverni.

 Giveawayek

Hoskinson a videójában kategorikusan kijelentette, sosem lesznek Cardano giveawayek, nem is voltak. A Youtube-on böngészve szinte akaratlanul is belefuthattak a felhasználók azokba a kamu videóközvetítésekbe, amelyekbe a csalók belefűzték Hoskinson valamelyik korábbi kérdezz-felelek streamjét, a körülötte lévő keretbe pedig mesés giveaway rátákat írtak. A giveawayben való “részvételért” elegendő volt csupán néhány ezer ADA-t átutalni a címre, amit a csalók ígérete szerint rögtön háromszorosan vagy akár négyszeresen is visszaküldtek a küldő címére.

A probléma annyira súlyos, hogy Hoskinson előzetes becslései szerint akár dollártízmilliókat is elcsalhatnak a következő hónapokban a becsületes felhasználóktól.

 

A pofás weboldalon még folyamatosan frissülő, nem létező tranzakciókat is feltüntettek, hogy még hihetőbbnek tűnjön a csalás.

 Kamutárcák

Az ADA rendkívül kezdvező, éves szinten körülbelül 5%-os kamatozása miatt sokan privát tárcákra utalják ki a coinjaikat. A legnépszerűbbek a Daedalus és a Yoroi tárcák, főleg egyszerű használhatóságuk miatt.

Erre a csalók is felfigyeltek, úgyhogy most a Google Play Store-ból letölthető nem létező tárcákkal házalnak.

 

Hoskinson hangsúlyozta, a Cardano alapítványtól senki sem fog kulcsszavakat vagy ADA-t kérni, és azt sem fogják kérni senkitől, hogy bármit feltelepítsenek a számítógépükre. Több csaló is azzal próbálja meggyőzni a felhasználókat a kétes eredetű szoftverek feltelepítéséhez, hogy az Alonzo frissítés miatt elveszíthetik ADA-jukat, ha az appot nem töltik le. Ezzel kapcsolatban Hoskinson kijelentette, a frissítést úgy tervezték meg, hogy a felhasználók semmilyen változást ne érzékeljenek és mindenkinek biztonságban legyen a befektetése.

 

Az ügyvezető egységes fellépésre szólította fel a Cardano felhasználóit, akiktől azt kérte, tájékoztassák ismerőseiket a rájuk leselkedő veszélyekről. Emellett azt is elmondta, az alapítvány weboldalán keresztül felvehetik a kapcsolatot Hoskinson munkatársaival a csalások kapcsán.

 

 

Nyomás alatt Hoskinson és a Cardano

Az ADA menetelése és az Alonzo frissítés azonban nem mindenkinek tetszik, főleg azoknak nem, akik befektetésüket más coinokba helyezték. Az Ethereum blokklánc natív tokenjébe, az etherbe fektetők ugyanis az ADA-ban a coin kihívóját látják, főleg az okosszerződések érkezése miatt. Az iCoin kriptoautomatákon is vásárolható ether befektetői aggasztónak találják azokat a híreszteléseket, miszerint a testneten egyszerre blokkonként mindössze egy tranzakció lebonyolítására volt alkalmas az Alonzo hardfork.

Twitteren reagált erre Hoskinson, aki félelemkampánynak titulálta az aggódó megnyilvánulásukat. “Nincs ebben semmi újdonság. Vannak olyan emberek, akik le akarják rombolni azt, amit nem értenek, vagy fenyegetőnek tartanak. Szeptember 12. nagy nap lesz, de nem más, mint a többi azon az ösvényen, amelyen együtt megyünk át” – írta az ügyvezető mikroblogján.

Az optimista nyilatkozatra a közönség kételkedve reagált, hiszen a teljes kriptopiac számára fontos mérföldkő az Alonzo frissítés, amelyen sok múlik a blokklánc-technológia jövőjét illetően.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy