Svájci sztárbefektető: tíz napja vettem először Bitcoint

Marc Faber, a híres svájci befektető és jegybankkritikus végre bevásárolt a bitcoinból. Jelentheti ez azt, hogy a medve piac vége felé járunk?

Marc Faber nem éppen a politikailag korrektségéről híres, de ez annyira nem is érdekel minket. Befektetései viszont annál inkább, mivel azok által elért eredményeit tekintve leginkább Warren Buffethez hasonlítható, bár a korosodó amerikai befektetővel ellentétben ő nem nevezte „patkányméregnek” a bitcoint, sőt, néhány nappal ezelőtt jól be is vásárolt a vezető kriptopénzből. Egy ilyen kaliberű nagyágyú pedig nagyon jól tudja, hogy mikor mit kell venni.

A híres bitcoinszkeptikus

A szakértő – aki egyébként híres arról, hogy szeret alacsony árfolyamú, „kivéreztetett” eszközökbe fektetni – a bitcoint mindig is nagy érdeklődéssel figyelte, főleg az árfolyamának arannyal való párhuzamossága miatt.

A sajtó által csak „Dr. Doom”-ként emlegetett Faber jellegzetesen pesszimista a pénzügyi piac kilátásaival kapcsolatban, emellett kitartóan ostorozza a jegybankokat is – véleménye szerint ugyanis azok monetáris politikái okozzák a pénzügyi recessziót.

Kapcsolódó: Manipulál a FED, meg kell szabadulni tőle

Ennek ellenére a kriptopénzekkel kapcsolatban szkeptikus maradt, egészen mostanáig elutasította a bitcoint. Múlt héten azonban a svájci Cashnek adott interjújában elárulta, hogy végre ő is beszállt a játékba:

“Tíz napja vettem először bitcoint.”

Ami biztos, hogy Faber nem egyik napról a másikra hozta meg a döntését (egy ilyen nagybefektetőnél ez egyébként is ritkán fordul elő). A Gloom Bloom &Doom Report hírlevelének kiadójaként fiatal követői az elmúlt években már többször is sürgették, hogy vásároljon bitcoint. A végső lökést valószínűleg a Xapo CEO és Paypal-ügyvezető igazgató Wence Casares-szel folytatott hosszú beszélgetése adhatta meg.

A „Végzet Doktora”

Akár csak egy James Bond film fondorlatos módon világuralomra törő negatív hősének a gúnyneve – jegyzi meg Marc Faberről szóló portrécikkében a Totalreturn blog. Dr. Doom viszont nem egy fiktív karakter, hanem létező személy.

Filozófiája: Faber pesszimista beállítottságú befektetés-elemző. Mindig mellébeszélés nélkül számol be a világgazdaságot vagy a reflektorfényben lévő részvényeket érintő legfontosabb veszélyekről és kockázatokról.
Beceneve: Hangzatos gúnynevét eredeti végzettségéről (közgazdasági doktorátus) és döntő többségében negatív hangvételű prognózisairól kapta.
Szakmai tapasztalata: Korábbi projektjei során bejárta az egész világot. 1978 és 1990 között New Yorkban, Zürichben és Hong Kongban is dolgozott vezető beosztásban, aminek köszönhetően óriási tapasztalatra tett szert.
A svájci származású, világhírű befektetési guru jelenleg Thaiföldön él, és neves tőzsdei/gazdasági műsorok (CNN, CNBC, FOX) ismert elemzője, aki egy kicsit mindig másképp látja a világot, mint a világ önmagát.

Az érdekes portrécikk megtekinthető a Totalreturn blogon

Faber a Cashnek azt is elmondta, hogy a BTC ára „jobban néz ki” most, hogy lezuhant 2017-es 20.000 dolláros rekordárfolyamáról. Ezenkívül a bitcoin ráadásul nagyjából 15 százaléknyit növekedett az elmúlt 3 hónapban.

Futni készülnek a medvék?

Most, hogy a Wall Street-i nagybefektetők a kriptoeszközök ilyen alacsony áránál lépnek be a piacra, jelentheti-e azt, hogy a medveveszély megszűnni látszik? Nem tudjuk, Faber mindenesetre optimista:

Nem biztos, de elképzelhető, hogy a bitcoin válik majd a pénzutalások szabványává.

Továbbra is fenntartja egészséges szkepticizmusát a kriptopénzek felé, egy 73 éves, tapasztalt befektetőtől ez szinte elvárható. Új és volatilis eszközosztályról lévén szó, gyorsan figyelmeztette is az embereket, hogy csak annyit fektessenek be, amennyinek az elvesztését megengedhetik maguknak – amely még mindig egy örök érvényű tanács

coincolors

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy