Csökkenőben a Bitcoin dominanciája – Jöhetnek a bikák

A BTC teljes kriptopiachoz viszonyított értéke alig haladja meg az 50 százalékot, mivel komoly mennyiségű pénz kezdett el az altcoinokba áramolni. A bitcoin ára mindig is fontos mutatója volt a teljes kriptopiac teljesítményének.

Az altcoinok felemelkedése

A vezető szerep 2009 és 2016 között, az altcoinok népszerűsége előtt volt a legjelentősebb. 2017 februárjában például csaknem 88%-os részesedése volt a teljes piaci kapitalizációból.

A 2017-es ICO-robbanást követően azonban számos altcoin népszerűsége kezdett el növekedni, amellyel párhuzamosan azok árai és piaci kapitalizációjuk is növekvő tendenciát mutatott. Egyre több részt sajátítottak ki maguknak a kriptopiacból, miközben a bitcoin látszólag a háttérbe szorult.

A most zajló folyamat jól jelzi a kriptopénzek azon korát, amelyet a hozzáértők csak „altcoinszezon” vagy „altszezon” névvel illetnek. A különböző kriptopénzek ugyanis jelentős kiugrásokat mutatnak a bitcoin árával, ezzel pedig az amerikai dolláral szemben. Ez általában akkor következik be, ha a „nagytestvér” nem mozdul semerre.

Mire nem jó a Bitcoin?

Időközben egyre többen jöttek rá arra, hogy a kriptopénzek felhasználása nem csak a pénzügyi tranzakciókban fog megnyilvánulni. Az okosszerződés-platformok értéke így fokozatosan növekedni kezdett. A felismeréssel egy időben a közösség azt is tudatosította, hogy a bitcoin nem válhat a tokenizált gazdaság alapjává.

Az Ethereum jelenlegi értéke több mint 14 milliárd dollárra értékelt. 505 Ethereum-alapú token értéke haladja meg az 1 millió dollárt. A bitcoinhoz és etherhez hasonlóan ezek árfolyamai 2018 elején 80-500 százalékkal magasabban álltak a mostani értékükhöz képest.

Mit mond a tapasztalat

Egyesek úgy látják, hogy a nagy bikafutamokat általában a dominancia csökkenése előzi meg. Ha megfigyeljük a grafikont, valóban látható, hogy 2017 júniusában 40 százalékra csökkent a mutató (amely elég drasztikus a januári 88 százalékhoz képest). Ezután nem kellett túl sokat várni, decemberben ATH csúcsokat állítottak be a kriptodevizák.

Ez azt jelenti, hogy az árfolyam a következő rali idején az 50-100 ezer dolláros szintet is megütheti? Lehetséges. Az oda vezető út azonban más lesz, mint eddig. Minden esély megvan rá, hogy az altcoinok nagyobb gyorsasággal lesznek majd képesek növelni értékeiket.

Ha hosszú távon vizsgáljuk az eseményeket, nem tűnik világrengetőnek kijelenti, hogy a bitcoin egyszer elveszíti a „zászlóshajó” jelzőt, amely nem jelenti azt, hogy el is süllyedne. Mindössze annyi fog történni, hogy az altcoinok iránt növekedni fog a kereslet. A blokklánc számos felhasználási esete ugyanis rugalmasságot igényel ahhoz, hogy fejlődni tudjon.

Ha egyszer sikerül is lehagyni a bitcoint, összpiaci értéke alapján, szellemisége és eszmei értéke miatt továbbra is nagy hatással lesz az ökoszisztéma fejlődésére.

(Borítókép: Alexandra Eliseeva, Behance)

bitcoinbazis

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

Fiat és kriptovaluták, eszközök összevetése, milyen szempontból előnyös a cripto

Kripto vs. Fiat

Csak első ránézésre tűnik könnyűnek a kriptoeszközök meghatározása a fiat, azaz a hagyományos fizetőeszközökkel való összevetés nélkül. A kriptoeszközök túlnyomó többsége mögötti blokklánc technológia még

iCoin A kritovaluta kereskedés és befektetés alapvetései

Hogyan fektess kriptóba?

Hogyan fektess kriptóba? A kriptopiac 2021-es szárnyalása miatt egyre többen gondolkodtak el azon, hogy kriptoeszközökbe való befektetéssel alapozzák meg a jövőjüket. A saját portfólió kialakításához