Mindenki nyer a kriptodevizák adóügyi szabályozásával

Kriptovaluta kereskedés és befektetés adójogszabály várható

 

Kiterjesztik az szja-t a kriptodevizák magyarországi piacára 2022-től, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a tavaszi adócsomag ismertetésekor. Ez arra mutat, hogy már állami szinten is érzékelték a magyarországi kriptopiaci szereplők igényét az eszközökkel való kereskedés kifehérítésére. A várható rendelkezések piaci élénkítő hatásúak lehetnek. További jó hír, hogy amnesztizálják azokat, akik az elmúlt 5 évben nem tudtak adózni kriptojövedelmük után.

 

Fontos előrelépés történhet a kriptodevizák magyarországi piacának kifehérítése érdekében. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, 2022-től várhatóan 15 százalékra csökken a kriptodevizák adókulcsa, ami körülbelül a jelenlegi szja mértékének felel meg.

A Blockchain Magyarország Egyesület elnöke, Kalocsai Kornél szerint Magyarországon 300 milliárd forint környékére tehető a kriptovagyon. Azonban sokan az egyértelmű szabályozás hiánya miatt nem férhettek hozzá a pénzükhöz.

 

Habár az SZJA rendszerébe beilleszthető a kriptodevizák utáni adózás, számos helyzet adódik, amelyben a kriptovaluta tulajdonosok érzékelték a szabályozás hiányának negatív hatásait. Ilyen például a kriptovaluták eladása is, melynek az adózás és a pénzmosási feltételeknek való megfeleltetése körülményes, nehézkes folyamattá tette a procedúrát.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, mi várhat a magyarországi kriptotulajdonosokra, nézzük meg, máshol hogyan szabályozták a kriptopiacot!

 

Portugália

Az Ibériai-félszigeten található országban faék-egyszerűségű szabályozást alkottak a kriptoadózásra. 2016 óta hatályos a helyi adóügyi rendelkezés, miszerint a kriptovaluták teljesen adó- és járulékmentesek.

 

Svájc

A svájci törvények a hagyományos valutákkal való kereskedéssel teszik egyenértékűvé a kriptokereskedést. Ennek megfelelően mindenféle adótól és járuléktól mentes a vásárlás és az eladás. Az egyedüli szabályozás, hogy ha cégek bevétele kriptovalutában érkezik, az ugyanúgy a hatályos iparűzési adónak megfelelően adózott jövedelem.

 

Lengyelország

A lengyel rendelkezés nem ilyen megengedő a kriptodevizák terén. Ott 19 százalékos járulékfizetésre kötelezik a kereskedőket, de 1 millió zlotyi, azaz körülbelül 77 millió forint bevétel átlépése után 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetni.

 

EU

Hatályos uniós rendelkezés nincs a kriptopiac szabályozására, azonban egységes uniós törekvések már vannak. Az ezzel kapcsolatos folyamatok 2019-ben indultak el. A Crypto Asset Regulation várhatóan egy, az unió területén érvényes kriptopiaci szabályozás lesz. Mivel ennek a szabályozásnak az összeállítása jelenleg is zajlik, ezért a számszerűsített részletei egyelőre nem ismertek.

 

Egyéb országok

A fenti példákból is jól látszik, hogy változatos gazdasági berendezkedésű országok már érzékelték a kriptodevizák szabályozásának igényét, amire vagy így, vagy úgy reagáltak a keletkező elvárásokra.

Az biztos, hogy a szabályozásoknak – főleg ha kedvezőek – piaci élénkítő hatásuk van. Ahogy a Napi elemzésében írták, Máltán, Litvániában és Észtországban évekkel ezelőtt szintén bevezették a saját kriptopiaci szabályozásukat, aminek következtében számos kriptoeszközökkel foglalkozó cég alapított helyi kirendeltséget.

 

Mindezekből kitűnik, hogy a magyarországi piaci kifehérítés nem csak a kriptopiac helyi szereplőinek hozhat kedvező feltételeket, hanem nemzetközi szinten is kedvező hatások várhatóak, ha a kriptoeszközökkel foglalkozó vállalatok miatt tőke áramlik hazánkba.

 

Ahogy fentebb említettük, a kriptoadózásra alkalmazható a jelenlegi szja, de a gyakorlatban számos helyzet fordul elő, amikor a kriptoeszközök utáni adózás nem egyértelmű, ami megnehezíti az így felhalmozott összegekhez való hozzáférést.

 

A nemzetgazdasági miniszter által előjelzett változtatásokat a Blockchain Magyarország Egyesület javaslatai alapján állítják össze. E szerint az szja rendelkezést kibővítik, külön szakasz foglalkozik majd a kriptoeszközök utáni adózással. A 15 százalékos adókulcs mellett a szociális hozzájárulás kivételével minden egyéb költség elszámoltatható. Aki eddig, az elmúlt 5 évben a kusza adózási szabályozás, vagy ha úgy nézzük, a szabályozás hiánya miatt nem tudott adózni kriptojövedelme után, az adóamnesztiát kap.

 

A cikk tartalma nem számít ajánlattételnek, nem vehető pénzügyi, jogi vagy adóügyi tanácsadásnak.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy