Kripto tárcákról mindent, amit tudni kell!

Kripto pénztárcák 2021-ben: A forrótól a hideg tárcákig – íme az opciók!

A legfontosabb dolog, amire figyelni kell a kriptotárcákkal kapcsolatban, az a biztonság és felelősség kérdése.

A főbb kriptopénzek 2020 év végi árainak megugrása után, az idei esztendőben megújult erővel és eddig soha nem látott népszerűséggel kezdtek el bányászni, eladni és vásárolni a valutákat, ezért a kriptopénzek őrzésének témája minden eddiginél aktuálisabb. Egyre több felhasználó foglalkozik a kérdéssel, hogy hogyan tudja megvédeni, még biztonságosabbá tenni a vagyonát.

A blokklánc-ipar fejlődik, a kereskedők érezhetően egyre okosabbak, de a csalók és a tolvajok is sokkal ügyesebbek lettek. A támadók sokféle eszközt használhatnak, fiókok feltörésétől kezdve rosszindulatú programok létrehozásáig. Például ott a Trezor (HW wallet), ami nemrég hamis alkalmazásokat észlelt a Google Playen, amelyek néhány felhasználót igencsak kellemetlenül érintettek. 2020 decemberének végén pedig a népszerű Ledger pénztárca több, mint 270.000 ügyfele szembesült fenyegetésekkel, miután személyes adataikat egy hacker feltárta.

Mindez nem elrettentés, csak figyelemfelhívás, hogy nagyon körültekintőnek kell lenni, amikor a kriptovaluta befektetések tárolásának módját kiválasztjuk!

Kriptovaluta vásárlás, mint fő irányzat

2021-re a Bitcoin (BTC) szilárdan megalapozta magát, mint egy általánosan elfogadott befektetési és értéktartó eszközt, melyet már az aranyhoz hasonlítanak. Ez különösen akkor vált egyértelművé, amikor az intézményi befektetők dollár százmilliókat – néha milliárdokat – kezdtek BTC-be fektetni.

A kriptovaluták egyszerű megvásárlása mellett a pénzkeresés új módjai is megjelentek a piacon, például decentralizált pénzügyi protokollok formájában, amelyek különféle blokklánc alapú pénzügyi szolgáltatásokat kínálnak. Valójában ez egy nagyon jó lehetőség a fix jövedelem megszerzéséhez kriptovalutában, meglehetősen magas éves kamatlábak mellett.

A decentralizált tőzsdék terjedése még tovább egyszerűsítette a kriptovaluták vásárlásának, birtoklásának és cseréjének folyamatát. Ez a kriptovaluta kereskedési módszer az utóbbi időben egyre népszerűbb.

A felhasználóknak centralizált központok is rendelkezésre állnak a pénzeszközök tárolására – ezzel kapcsolatban azonban vannak bizonyos kockázatok. A központosított tőzsdék esetében ez azt jelenti, hogy a platform számlái automatikusan a tőzsde felügyelete alá tartoznak, tehát a felhasználók nem rendelkeznek teljes kontrollal az eszközeik felett. Így a legtöbb kripto kommentátor azt javasolja, hogy a valutát külső tárcákban érdemes tárolni.

Példák és lehetőségek kriptopénz tárcákra 2021-ben

Először is, minden felhasználónak figyelnie kell néhány alapvető biztonsági szabályra, melyek nem a kriptovalutákhoz vagy a használt felszerelésekhez, tárcákhoz kapcsolódnak. A legfontosabb az, hogy ne felejtsük el a jelszót. Magától értetődőnek tűnik, de mégis, a felhasználók rendszeresen veszítenek hatalmas összegeket egyszerűen azért, mert elfelejtették a jelszavaikat.

A blokkláncok nem rendelkeznek jelszó-visszaállító funkcióval és nincs support szolgáltatás sem, melyet fel lehetne hívni. Ezenkívül hiba lehet még a tárca 12 szavas szósorának, a privát kulcsnak az elfelejtése / meggondolatlan helyre való felírása.

Íme a legfontosabb tipp: felelősséget kell vállalni a jelszavak tárolásáért és a kulcshoz tartozó jelszó létrehozásáért. Ez azt jelenti, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a kriptovalutáink védelméért.

Online tárcák esetében a helyzet valamivel könnyebb és a jelszó elvesztésének következményei elkerülhetők, mert a kulcsokat megbízható harmadik fél tartja. A tárca tulajdonosa nem birtokolja a kulcsokat, egyszerűen felhasználónévvel és jelszóval bejelentkezik. Így, ha elveszti a jelszavát, felveheti a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, akik megerősíthetik a személyazonosságot és visszaállíthatják a jelszót. A decentralizáció szempontjából azonban ez nem tökéletes megoldás, mivel a felhasználó kulcsainak ellenőrzését egy harmadik félre ruházza át.

El kell dönteni, hogy mi a fontosabb, és hogy valóban megbízunk-e a harmadik félben. Ezenkívül minden felhasználónak magának kell felelnie a tőkéért, mert egyetlen kriptotárca vagy blokklánc sem felelős a feledékenységért, vagy a figyelmetlenségért.

Számos kiemelkedő biztonságot kínáló pénztárca létezik.

Hardver tárcák

A hardvertárcák nagyon okos megoldást nyújtanak: a pénznemek külső offline eszközökön tárolhatók. A legnépszerűbb megoldások közül néhány a Trezor, a Ledger Nano X és a KeepKey. Ezek a tárcák általában kis flash meghajtók, több ezer kriptoeszköz tárolásával kompatibilisek.

A hardver tárcát kábel segítségével lehet csatlakoztatni a számítógéphez. A biztonságot az eszköz garantálja, ami a titkos kulcsot tárolja és a tranzakciókon kívül offline is bejelentkezik magán az eszközön belül. Ha esetleg vírusok vannak a felhasználó számítógépén, nem jelenti azt, hogy hozzáférnek a tárcához. Természetesen, a pénzveszteség és az átverés elkerülése érdekében csak hivatalos weboldalakon keresztül szabad megvásárolni az ilyen tárcákat és minden esetben meg kell győződni arról, hogy az eszköz nincs újracsomagolva.

A hardver tárca csatlakoztatásának folyamata meglehetősen egyszerű: fellépünk a hivatalos webhelyre, letöltjük az alkalmazást és létrehozunk egy új tárcát. A fő követelmény a 24 szóból álló mnemonikus kifejezés felírása és mentése, majd jelszó létrehozása és annak megerősítése.

Helyi tárcák

A helyi tárcák a legnépszerűbb típusok, mert letölthetők vagy telepíthetők eszközökre. A felhasználók ezekbe a tálcákba csak olyan eszközökről léphetnek be, melyekre telepítve vannak. Helyi tárca alkalmazása esetén annak tulajdonosa teljes kontrolt élvez az eszközei felett, úgy, mint a privát kulcsok tárolására, lokálisan harmadik fél bevonása nélkül.

Manapság a legnépszerűbb ingyenes helyi kriptotárca a Jaxx, az Exodus és az Edge. Az asztali verzió mellett ezek a pénztárcák általában mobil verzióval is rendelkeznek. A platformok többségét integrálták a ShapeShift és a Changelly programokkal, ahol a valutaátváltást közvetlenül az alkalmazáson belül végrehajtják anélkül, hogy átlinkelnének egy kriptovaluta tőzsdére.

A privát kulcsok kizárólag a tulajdonos eszközén vannak tárolva, a védelmet pedig egy PIN-kód segítségével biztosítják, a privát kulcsok offline tárolás céljából történő másolásának lehetőségével.

Webes tárcák

A webes kriptotárcák felhő alapon működnek, így a felhasználók bármilyen eszközről hozzáférhetnek. Az ilyen tárcák csak mobil alkalmazásokon vagy weboldalakon keresztül érhetők el, ami tegyük hozzá nagyon kényelmes. Például a Matbea, a Coinbase és a BitGo mind webes pénztárca és tőzsde egy szolgáltatásban. A Matbea csak hét fő kriptovalutát támogat, ami a mai szabványok szerint nem túl széles skála, de a biztonság szempontjából ez a tárca fejhosszal vezet. A webes tárcák többsége kétfaktoros hitelesítést használ (SMS-ben vagy e-mailben elküldött kódot és külön jelszót kér). Ez azért kiváló, mert még abban az esetben is, ha egy vírus telepedett a felhasználó PC-jére, semmiképpen sem lesz képes elolvasni a mobileszközükről a kódot, hogy hozzáférjen a tárcához. Ha pedig az okostelefon vírusos, akkor nem fogja tudni elolvasni a jelszót vagy az e-mail kódot. A fájlokról rendszeresen készítenek biztonsági másolatot, így bármilyen probléma vagy merevlemez meghibásodás esetén is azonnal helyreáll a felhasználók pénze.

Papír tárcák

Végül a papír alapú kriptotárcák! Ezek meglehetősen megbízhatóak, de mivel nyilvánosak és a privát kulcsok papírra vannak nyomtatva, ezért nem túl gyakran használjuk őket. Ilyet kaphatunk akkor is, mikor kriptovaluta ATM-et használunk váltásra és még nem rendelkezünk tárcával. Valójában a papír kriptotárca csak egy papírlap, melyre olyan QR-kód van nyomtatva, ami titkosított címet tartalmaz a kriptopénzek tárolásához. A kriptovaluta tranzakciók végrehajtásához először be kell szkennelni a QR-kódokat. A kriptovaluták eme tárolási módja meglehetősen biztonságos, mivel a kriptopénz teljesen védett a csalók támadásaival szemben. A hardveres pénztárcákkal együtt a papír pénztárcákat gyakran “hideg tárcáknak” (cold storage) nevezik, mivel teljesen el vannak szigetelve az internettől, így kívülről nem lehet feltörni sem őket. A többi típusra a “forró tárca” elnevezést használjuk, ezek csatlakozva vannak az internetre.

Papír kriptovaluta tárca létrehozásához a felhasználóknak speciális szoftverekre van szükségük, például a nyílt forráskódú kódú Bitaddress.org webhelyre. A szolgáltatás egy tároló tárcát hoz létre véletlenszerűen generált számok felhasználásával közvetlenül az egy böngészőben. A titkos kulcsok a felhasználóknál maradnak, és nem kerülnek mentésre a Bitaddress.org szerverein.

A WalletGenerator úgy is működik, mint a Bitaddress.org, a felhasználók az egér mozgatásával növelhetik a kulcsgenerálás véletlenszerűségét. A fejlesztők azt javasolják, hogy érdemes kikapcsolni ki az internetet és a generátort egy helyi HTML fájlból futtatni, miután letöltődött az archívum a GitHubról.

Hibrid megoldások

Vannak olyan pénztárcák, amelyek több, fent említett módszert ötvöznek. Például a 2020 közepén kifejlesztett Casa, ami ötvözi a helyi és mobil pénztárca funkcióit. A Casa fejlesztői a magasabb fokú biztonságot tűzték ki célul. Itt tárca létrehozásakor a felhasználónak nem kell beírni és elmenteni szósorokat vagy személyes adatokat, csak az e-mail címet és a nevet kell megadni. Ráadásul ez a kriptotárca nem követi nyomon a használója tartózkodási helyét vagy a továbbított adatait, valamint mentes a harmadik féltől származó elemzési eszközöktől is. A felhasználót csupán arra kérik, hogy hozzon létre egy kulcsot, amelyet az eszközön tárolnak, és a biztonsági másolatok fel lesznek osztva a Casa saját tárhelye és a Google vagy az Apple felhőtárhelye között. Csak a felhasználó fér hozzá a kulcshoz, amely egyébként biztonságos kétfaktoros hitelesítést igényel.

Egy másik kriptotárca, ami kombinált élményt nyújt, a Savl. Ez egy mobil tárca, kompatiilis Android és iOS rendszerhez, egyesíti a peer-to-peer platformot, a kriptotárcát, az üzenetküldést és a kriptovaluta fizetési szolgáltatást. A tárca 2020 óta működik és a Casa-hoz hasonlóan a fejlesztők is azt állítják, hogy a biztonságra és a titoktartásra külön figyelmet fordítottak.

Lehet egy kriptotárca teljesen biztonságos?

Minden kriptopénztárca biztonságos a maga módján, ha valaki gondosan kiválasztja és megérti, miért van szükség rájuk. Az, hogy melyik tárcát válasszuk, az adott igényektől függ, itt a legfontosabb dolog a biztonság, valamint a személyes (privát és publikus) kulcsok vagy a szósorok tárolásának képessége.

Ha a felhasználó nagy mennyiségű kriptovalutát szeretne tárolni, akkor jobb, ha vesz egy hardvertárcát. Azok számára, akik folyamatosan kereskednek a tőzsdéken, érdemesebb sz ezeken a tőzsdéken létrehozott pénztárcákban tartani a befektetéseiket, hogy gyorsan végrehajthassanak tranzakciókat és ne kelljen utalási díjat fizetniük. Ha azonban itt feltörik a tőzsdét és nincs biztosítási alap, akkor az kripto elveszhet. Mindennapi használatra a webes tárca inkább megfelelő. Az ilyen típusú pénztárca népszerűsége annak köszönhető, hogy gyorsan és egyszerűen lehet eladni a kriptovalutákat, valamint átutalásokat is végezhetünk közvetlenül egy tőzsdén.

Összeefoglalva, a kriptovalutákat a decentralizáció előfeltételein hozták létre, ami azt jelenti, hogy minden felhasználó a saját pénzeszközeit ellenőrzi (ahelyett, hogy azt egy centralizált entitás elvégezné, mint a fiat pénznemek esetében). Ezért, függetlenül attól, hogy a felhasználó a kriptovaluta tárolásának milyen módszerét választja, felelősséget kell vállalnia a pénzeszközeiért.

A cikkben említett szolgáltatások és termékek csak példa jellegűek. Javasoljuk, hogy minden felhasználó végezze el a saját kutatását, hogy a számára legmegfelelőbb terméket tudja kiválasztani.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy