Ezért tűnt el az összes idei Bitcoin-nyereség kedden

iCoin kripto árfolyam hirek: mi az oka a Bitcoin bezuhanásának

Félévnyi árfolyamváltozás vált semmissé a bitcoin keddi 30 ezer dollár alá zuhanásával. Ami jó hír, hogy még így is 300%-os a bitcoin árfolyama a 2020-ashoz képest. De milyen hatások érték a kriptopiacot, ami ennyire befolyásolta az árfolyamot?

 

Fontos határt lépett át a bitcoin árfolyama kedden: 30 ezer dollár alá csökkent az eszköz értéke, ami az összes altcoinon is éreztette hatását. Már az elmúlt napokban is rengeteg csökkent a kriptodevizák árfolyama, de a hétfői visszaesésnél még mélyebb volt a keddi.

Ott vagyunk, mint januárban

Az év eleje óta először fordult elő, hogy a bitcoin árfolyama 30 ezer dollár alá csökkent, egészen 28 800 dollárig. Cikkünk írásáig azonban sikerült visszapattannia olyan 34 ezer dollár környékére. A napi zuhanás mértéke a legalacsonyabb árfolyam pillanatában meghaladta a 10%-ot is. Mindezek ellenére azonban továbbra is meggyőző a bitcoin árfolyama, hiszen a 2020-as árfolyamhoz képest megháromszorozódott az eszköz értéke.

A BTC zuhanása vitte magával a többi eszközt is: a második legértékesebb token, az ethereum árfolyama 1700 dollárnál is járt kedd délután. A híres-nevezetes mémcoin, a doge is járt 16 centnél, amire április óta nem volt példa. Mindemellett a cardano is benézett 1 dollár alá, pedig néhány hete 1,7 dollárnál járt.

Mi tépázza a kriptoeszközöket?

A bitcoin áprilisi 64 ezer dolláros szárnyalása óta nem jöttek ki túl sok jóval kecsegtető hírek a kriptopiac kapcsán. A nagyobb médiumok, valamint az SEC általában Elon Musk tweetjeire és megnyilvánulására kapták fel a fejüket ebben az időszakban. Legutóbb azonban Musk arról nyilatkozott, hogy a Tesla a bitcoin tartalékainak mindössze 10%-ától vált meg, ugyanis arra várnak, hogy fenntartható legyen a bitcoin tranzakciókat lebonyolító technológia.

 

A környezetvédelem jegyében Kína is lépéseket tett a bitcoin ellen. Hivatalosan a karbonkibocsátás csökkentése érdekében bányászatokat zártak be tömegével. Azonban árnyalja a helyzetet, hogy Kína a világ országainak karbonkibocsátó éllovasa, így kérdéses, hogy a decentralizált eszközökre valójában miért mértek ekkora csapást. Annyira komolyan veszik a bitcoin és a kriptokereskedelem elleni harcot az ázsiai országban, hogy lakossági forródrótot vezettek be, ha esetleg valaki bányászat gyanús tevékenységet végez, azt ott bejelenthetik az állampolgárok.

Emellett persze a különféle pénzintézeteknek is megtiltották, hogy a kriptokereskedésnek teret nyújtsanak.

Érdekesség, hogy ezzel párhuzamosan Kína létrehozta a saját digitális devizáját, a digitális jüant vélhetően a Vechainnel együttműködve.

 

Némileg pozitív hír azonban, hogy El Salvador már a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetését tervezi, a bitcoin tulajdonosokat pedig letelepedésre ösztönzi. A kínai bányászatok lekapcsolásának hatására pedig Paraguay is kifejezte érdeklődését a kriptoeszköz iránt, jelezve, hogy tárt karokkal fogadják a kínai bányászokat, hogy folytassák tevékenységüket.

Halálkereszt: van jelentősége?

A múlthéten a bitcoin 50 napos mozgóátlaga a 200 napos mozgóátlag alá lépett. Már hetekkel ezelőtt lehetett látni, hogy ez bekövetkezik, a halálkereszt megjelenését azonban nem övezte túlságosan nagy árfolyamcsökkenés.

A nagyobb kilengések egy pár nappal később, a hét elején zajlottak le. Százalékos arányban az idei csúcsokhoz viszonyítva az ethereum, amely májusban a 4356 dollárt is elérte 57%-ot csökkent, a doge pedig több mint 70%-ot veszített értékéből.

Mit hoz a jövő?

A millió dolláros kérdés, amire igazán senki sem tudja a választ. A múltba visszatekintve láthatjuk, hogy már számos alkalommal történt viszonylag nagy értékcsökkenés a kriptopiacon, ahonnan eddig mindig sikerült visszapattannia az árfolyamnak. Kérdéses azonban, hogy mikor törhet megint 60 ezer dollár fölé a bitcoin, ez ugyanis az egész piacon érzékeltetné a hatását. Vannak olyan várakozások is, melyek szerint a bitcoin akár 6 számjegyű dollárt is érhet az év végéig, de a kriptoeszközök volitalitása miatt számos tényezőtől függ, hogy milyen szintre kerül a bitcoin árfolyama.

Kívülálló szemmel a bitcoin beszakadása elrettentő tényezőnek tűnhet, azonban akik már régóta kriptoeszközökkel foglalkoznak, azok olyan alkalomként tekintették a BTC árfolyamának 30 ezer dollár alá merülését, amikor tovább bővíthették a portfóliójukat.

 

Írásunk csupán tájékoztató jellegű, nem minősül pénzügyi tanácsadásnak vagy iránymutatásnak. A kriptoeszközök extrém volatilitással bírnak, így kockázatos befektetésnek számítanak.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy