Kripto pénzküldés: milyen lehetőségeket nyújt a pénzküldő szolgáltatókkal szemben?

Kriptovaluta küldés, crypto MTO használatával

Ha pénzküldésről van szó, a lehetőségek tárháza közel végtelen – különösen, ha valuták közti átváltást is igénybe vennénk. Az egészen egyszerű, analóg megoldásoktól kezdve – borítékban készpénz vagy csekk elküldése postán – a kifinomultabb, bármikor elérhető, digitális lehetőségekig számtalan opció közül választhatunk. Bármelyik mellett is döntünk, mindegyiknek van előnye és egyben hátránya is. Ebben a cikkben ezeket az opciókat vesszük górcső alá.

Banki pénzküldés

A bankon keresztül történő átutalás az egyik legelterjedtebb módja a pénzküldésnek. Ilyenkor a küldő- és a fogadófél bankszámlái közt zajló tranzakcióról beszélünk. Ez teljesen kézenfekvő, hiszen az embereknek általában van bankszámlájuk, amin küldeni és fogadni tudnak pénzösszegeket. Éppen emiatt sokaknak ez az ideális pénzküldési módszer. Ismerik a pénzküldés menetét, az ügyintézés lépéseit és már Magyarországon is lehet azonnali küldéseket indítani egész évben, a nap bármely szakában. A kiterjedt intézményi háttérnek köszönhetően ráadásul az emberek bizalommal fordulnak a bankokhoz. Szinte annyira összeforrt a pénzküldés fogalmával ez a rendszer, hogy olykor meg is feledkezünk róla, léteznek már kényelmesebb, olcsóbb alternatívák is.

 

Western Union / Pénzküldő szolgáltatók

Akkor sincs gond, ha valakinek nincs bankszámlája, vagy csak nem szeretné használni a bankszámláját pénzküldéshez. Ilyenkor jönnek képbe az MTO-k, azaz a pénzküldő szolgáltatók, melyek közül talán a legismertebb a Western Union. Röviden fogalmazva ezek a szolgáltatók az ügyfél válláról leveszik a terhet a pénzküldéshez. A feladónak csak a címzett adatait szükséges megadnia, és természetesen azt, hogy mennyi pénzt szeretnél küldeni. Ezután már minden a szolgáltatón múlik, ők fogják leellenőrizni azt is, milyen árfolyamon tudják átváltani az összeget.

Ennél egyszerűbbet szinte el se lehet képzelni, az ügyfélnek szinte minimális erőfeszítésbe telik a pénz elküldése. A gond csak ott kezdődik, hogy nem tudni, a túloldalon mennyi pénz jön majd ki. A pénzküldés alapból jár egy tranzakciós rátával, amire még rájön a valuták közti átváltással járó esetleges veszteség, és ne feledjük, hogy a pénz átvétele is valamennyi összegbe kerül.

A másik hátrány, hogy elveszíti az ügyfél a kontrollt a pénzküldés felett, ami a tranzakció időtartamát befolyásolja. Persze vannak olyan opciók, amelyek a 24 órán belüli pénzküldést lehetővé teszik – felárért.

 

Wise

A Wise, vagy leánykori nevén a Transferwise egy különleges fintech startupként indult a 2010-es évek elején. Két Nagy-Britanniában élő férfi fejéből pattant ki az ötlet. Egyikük euróban kapta a fizetését, de fontra volt szüksége, a másik pedig fordítva. Szinte bármelyik sarkon átválthatták a pénzüket a kívánt valutára, de valahányszor ezt a megoldást választották, rengeteg pénzt veszítettek.

A Wise tehát eredetileg egy olyan felület, ahol a Németországból Nagy-Britanniába fontot küldő Jürgen rátalál a Nagy-Britanniából Németországba eurót küldő Jeffre, akiknek így közvetítő nélkül, minimális tranzakciós költség mellett sikerül átváltaniuk valutájukat. Win-win szituáció.

Ezzel csak egy gond van: mi történik akkor, ha nincs senki, aki épp a mi preferenciánkat elégítené ki egy ilyen tranzakcióban? Akkor bizony lőttek a gyorsaságnak.

 

Kripto pénzküldés

Nem úgy, mint a kripto pénzküldéssel, amely szinte páratlanul alacsony költségek mellett teszi lehetővé az azonnali utalást. A kripto MTO-k hasonlítanak a fent leírtakhoz, egy nagyon fontos különbséggel: felhő alapú szolgáltatásként működnek, tehát bármikor, bárhol igénybe lehet venni. Kripto MTO lehet bármi, például kriptopénztárca, peer-to-peer piacterek is.

Az efféle pénzküldés első lépése, hogy a hagyományos valutát kriptora váltod a kívánt mennyiségben a számodra megfelelő konstrukcióban. Általában a kripto MTO-k több száz alternatívát kínálnak a hagyományos valutáról való átváltáshoz, melyek közül a neked megfelelőt kell kiválasztanod.

Ezután már küldheted is a fogadó fél kriptopénztárcájába a pénzt, amit a jóváhagyás után azonnal átválthat a kívánt flat valutára.

Némi hátrányt jelent a többi alternatívához képest, hogy ez egy több lépésből járó folyamat az ügyfelek részéről, viszont ez a megtakarított pénz és a rugalmasság miatt talán elfogadható kompromisszum.

 

A szöveg tartalma nem számít ajánlattételnek, nem vehető jogi vagy adóügyi tanácsadásnak.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

Váltás ATM-en keresztül

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új korlátozások és lezárások szinte az egész országot sakkban tartják… Gubózzunk be és rettegjünk? Inkább ne! Van egy tippünk, hogyan maxold ki

Kriptopénz szótár

Kriptodeviza bányászat, blockchain és egyebek. Mit jelentenek a kriptodeviza piacon leggyakrabban használt terminológiák? Ismerje meg a legfontosabb fogalmakat! 2 faktoros hitelesítés (2FA) A 2 faktoros