Mibe fektess pandémia alatt?

Egy kényelmes, biztonságos jövőkép eléréséhez a befektetések megfelelő kezelése minden ember számára lényeges. Ha azon gondolkozol, hogy a jó ötlet-e ilyenkor ingatlanba, devizába, vagy esetleg olyan digitális eszközökbe, kriptodevizákba való fektetés, mint a bitcoin, akkor ez a cikk hasznos lehet számodra.

Miért fektessünk be? 

A befektetések egy plusz bevételi forrást jelentenek, számíthatunk a hozamukra a nyugdíjas évek alatt, illetve bármikor kisegíthet bennünket, amikor pénzügyi elakadásba kerülünk. Emellett a befektetések segítségével növelhető a vagyon, elérhetővé válnak a rövidebb távú pénzügyi célok megvalósítása is. Amennyiben van meglévő megtakarításunk, vagy éppen most jutottunk egy jelentősebb összeghez, bölcs döntés olyan helyre tenni, ahol dolgozik értünk és folyton gyarapszik. Tehát a megfelelő befektetésekre egy biztonsági hálóként is tekinthetünk, mely megfog, ha a padlóra kerülnénk, de ha belerugaszkodunk, kilőhet a minket magasba. 

Az egyensúly megtalálása

2020-as év, a COVID-19 pandémia megmutatta számunkra, hogy a piacok nagyon hamar meginoghatnak. Márciusban nyomon követhettük a valaha látott legnagyobb zuhanásokat, melyeket a leghatalmasabb emelkedések követtek. Fontos az egyensúly a várható nyereség és a kockázatvállalás megtalálásában, melyet a befektetések kombinálása által elérhetünk.

Rengeteg lehetőség van befektetni, a nagyon biztonságos választásoktól a közepes kockázatú opciókig és a még magasabb kockázatú részvényalapokig. Ez remek hír, mert az jelenti, hogy találhatunk olyan befektetéseket, melyek különböző megtérüléssel beleillenek a kockázati profilunkba. A befektetések kombinálása által egy diverzifikált – biztonságosabb – portfóliót kaphatunk, mely szélesíti azt a bizonyos biztonsági hálót, ami megakadályozza, hogy a padlóra kerüljünk. Ez tekinthető a pénzügyi kockázatkezelés egyik legjobb eszközének.

Érdemes megfontolni

A kockázatvállalási hajlandóság és az időhorizont döntő szerepet játszik annak eldöntésében, hogyan osztjuk el a befektetéseket. Amennyiben készpénzben, vagy simán egy bankszámlán tartod a pénzt, akkor lemondasz a kamatokról és még az esetleges inflációs veszteséggel is számolnod kell. Így, ha hosszútávon is nélkülözni tudod a pénzed, nem lenne célszerű nem befektetni azt. Az első és legfontosabb, hogy átgondold az élethelyzetedet, kitűzd magad elé a céljaidat, megfogalmazd a terveidet majd azoknak megfelelően kezded el keresni a befektetési lehetőségeket. Nincs olyan befektetés, ami mindenki számára tökéletes lenne. Van jó, illetve rossz, biztonságosabb vagy kockázatosabb.

Mibe fektessünk?

Arany, mint befektetés

Az arany az egyik legjobb értékőrző. Stabil befektetésnek, egy biztos pontnak tekinthető, ezért hosszútávon biztosítási célból érdemes lehet a portfólió kis részében aranybefektetést tartani. Hozama az árfolyam-emelkedésben van, értékét pedig a kereslet-kínálat alakítja. Viszont, ha az egész vagyonodból aranyat vennél, az már inkább spekuláció lenne, mint befektetés, hiszen azért fektetnéd aranyba a pénzed, hogy majd eladd, amikor a piaci értéke magasabb lesz. Lehet, hogy nyernél vele, de közel sem olyan ütemben, mint esetleg mással. Jogosan teheted fel a kérdést, hogy: jól van, na de akkor mibe?  Nézzük mi hoz többet, az aranynál időarányosan!

Deviza befektetés

 A deviza befektetések hátulütője a devizakockázat: ha devizában takarítasz meg, de a pénzt majd forintban akarod elkölteni, nem tudhatod előre, hogy melyik deviza árfolyama, hogyan fog alakulni a jövőben, ezért lehet, hogy a végén veszteséget realizálsz. Az is lehet, hogy nyersz, de az is, hogy vesztesz. Ennyit a devizaárfolyamra való spekulációról. Más a helyzet azonban a külföldi befektetésekkel kapcsolatban!

Amennyiben külföldre költözöl vagy kinti befektetésben gondolkozol, érdemes lehet devizába fektetni. Sőt, ha folyamatosan váltod át a pénzt az adott ország valutájába, csökkentheted is a kockázatot. 

Abban az esetben viszont, ha külföldi devizában (euróban, dollárban, svájci frankban, fontban…stb.) fektetnél be, különösebb szakértelem nélkül kis kockázattal is választhatsz különböző bankok deviza betétei, befektetési alapok, kiszemelt országok állampapírjai, kötvények vagy részvények közül is. Hosszútávon ezekkel az ügyletekkel jelentős hozamot érhetsz el és nem kell készpénzben vagy bankszámlán kamatmentesen tartanod a pénzt.

Ingatlanbefektetés

Az ingatlan azért annyira közkedvelt, mert kézzel fogható, használható, vásárolható hitelre vagy teljes önerőből is. Mint minden befektetés esetén, ingatlanokkal kapcsolatban is vannak előnyök, hátrányok és kockázatok, melyekkel számolni kell. Az ingatlankiadás kiváló befektetés lehet, ha hajlandó vagy energiát fordítani a saját tulajdonod kezelésére, mert amennyiben az ingatlanba kiadási céllal fektetünk, az nem csak költségekkel, hanem idővel is jár. Számolni kell a piaci kockázatokkal (ingatlan értékcsökkenése), ingatlanértékesítés sikerdíjával és az alternatív befektetések hozamával is. A lakások és az ingatlanbefektetések hátránya továbbá, hogy a befektetések közül talán ez a legkevésbé likvid, vagyis nehezen értékesíthető.

Egyes emberek számára az ingatlan lehet a legjobb befektetés, de nem mindenkinek. Az ingatlan kiadása által elérhető passzív jövedelem vonzó, ám csak akkor a legjobb befektetés, ha hosszútávon tervezel ingatlanokkal foglalkozni, kellően nagy összeg áll rendelkezésedre és hajlandó vagy időt és kockázatot is vállalni. 

Kriptodeviza

A kriptodeviza a digitális fizetőeszközök egyik formája, forgalmához nincs szükség központi bankrendszerre, egyszerű befektetési lehetőséget kínál különböző platformokon keresztül. 

A koronavírus okozta pénzügyi bizonytalanság miatt a befektetők jelentős része a Bitcoin (BTC) befektetés és a digitális fizetőeszközök irányába fordult. Előnyük, hogy csak kis mértékben mutatnak összefüggést a hagyományos pénzügyi befektetési eszközökkel, az infláció nincs rájuk akkora hatással, valamint a válság nem érinti őket olyan mértékben, mint például a részvényeket. A 2020. márciusi negatív hangulat után a BTC az elsők között volt, ami talpra tudott állni, azóta pedig szó szerint szárnyal. 

A Bitcoint gyakran „digitális aranynak” is nevezik – mert csakúgy, mint a sárga fém (arany) esetében, ez is korlátozott mennyiségben van jelen a világon. Ha az összesen elérhető 21 millió BTC kibányászásra kerül, a hálózat nem termel tovább. Az értékét ez a feleződés nagy valószínűséggel hosszútávon is felfelé fogja mozdítani: mivel ez egy véges eszköz, rengetegen akarnak részesülni belőle, birtokolni azt. 

A kriptodevizákkal való kereskedés magas kockázattal jár: nagy bevételre tehetsz szert, de az is előfordulhat, hogy kevesebb pénzel távozol, mint amennyivel belementél. Az akár magasabb kockázatot is bevállaló befektetők számára azonban a kriptodeviza megfontolandó opciót kínál a hagyományos részvény-, ingatlan-, és eszköz-befektetésekhez képest, még úgyis, hogy a piac jelentősen ingadozik. 

Összefoglalva

Ezek a befektetések kiváló opciókat kínálnak a vagyon növeléséhez a pandémia alatt, a befektetőknek számos választási lehetőségük van: a kevésbé kockázatos, alacsonyabb hozamot kínáló opcióktól, a magasabb hozamot ígérő lehetőségekig. A széles befektetési kínálat legmegfelelőbb kiaknázásához meg kell érteni a befektetési opciókat. 

Legyen az első lépés az, hogy elhatározod magad. Számos lehetőség közül választhatsz. A befektetés meglepően elérhető és megfizethető mindenki számára, még ha akkor is, ha nincs sok pénzed. Ahhoz, hogy kellően informált, megalapozott döntést hozhass, fogalmazd meg a terveidet, majd azoknak megfelelően kezd el számba venni a befektetési lehetőségeket pro-kontra.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy