Hogyan fejlesztik a bitcoin-t

Ahogyan a neve is utal rá, a Bitcoin Improvement Proposal (BIP, lefordítva: Bitcoin-fejlesztési javaslat) egy olyan szabvány, melyet a BTC-k alapprotokolljának megváltoztatására, módosítására fejlesztettek ki, de néhány esetben kulcsfontosságú információforrásként is szolgál a Bitcoin (BTC) közösségek számára.

A bitcoin fejlesztésének folyamata egy olyan szabvány alapján zajlik, melyet a BTC-k alapprotokolljának megváltoztatására, módosítására fejlesztettek ki

Mi az a BIP, és hogyan működik?

A BIP-ek tartalmazhatnak konszenzus alapján kritikus változtatásokat (mint a például a softfork és a hardfork protokollfrissítések), de más változtatásokat is, melyek előnyt kovácsolnak a különböző Bitcoin szoftver-impletmentációk közötti koordinációból, például a peer-to peer réteg változtatása vagy új backup seed formátumok.

Azonban fontos leszögezni, hogy nem minden Bitcoin szoftver implementációt érintő változtatás befolyásolja a Bitcoin protokollt. Például néhány módosítás csak hatékonyabbá teszi a kód futtatását, vagy megváltoztatja a felhasználói felületet, ezek az ún. információs BIP-ek. Az ehhez hasonló független fejlesztők által végrehajtott rutinszerű változásokhoz nincs szükség a BIP nagyközösség általi elfogadására. 

Blockchain Fork, softfork, hardfork

A Bitcoin fork egy folyamat, a blokkchain, azaz a blokklánc elágaztatása az eredeti verziótól a forráskód megváltoztatásával. Egy fork akkor jelenik meg, amikor a blokklánc kettéválik. Ez lehet a megosztás konszenzusban vagy a protokoll alapjául szolgáló szabályokban történő változás miatt. Mivel a Bitcoin nyílt forráskódú, ezért szabadon forkolható a paraméterek megváltoztatásával.  

Megosztás

A Bitcoin egy konszenzusra épülő hálózat. A fork kialakulhat, amikor a bányászok egyszerre fedeznek fel egy blokkot és az kettéválik. Ez azonban egy ideiglenes fork, mivel az a lánc, amely először megtalálja a következő blokkot a leghosszabb lánccá és automatikusan igazzá válik. Ezért a rövidebb láncot elhagyja a hálózat.

Változás a protokoll alapjául szolgáló szabályokban

Ez a kódok tudatos megváltoztatását jelenti fejlesztők által, ezek végleges forkok. A codebase megváltoztatásának okai a következők lehetnek:

 • Új funkciók hozzáadása a hálózat funkcionalitásának javítása érdekében
 • Alapszabály megváltoztatása (például a blokk méretének növelése)

Mivel az első kategóriában (megosztás konszenzusban) előforduló forkok ideiglenesek, amikor valaki forkokról beszél, a fókusz a protokoll alapjául szolgáló szabályok változtatásán van. Az ebbe a kategóriába tartozó forkok állandó jellegűek és a hálózat résztvevőitől megkövetelik, hogy frissítsék Bitcoin szoftvert, integrálják az új változásokat a jelenlegi szoftverükbe.

A protokoll alapjául szolgáló szabályok változásának leggyakoribb kategóriái: softforkok és hardforkok.

A protokoll alapjául szolgáló szabályok változásának leggyakoribb kategóriái: softforkok és hardforkok.

Softfork

A softfork olyan szoftverfrissítés, amely visszafelé kompatibilis a régebbi verziókkal. Ez azt jelenti, hogy azok a résztvevők, akik nem frissítettek az új szoftverre, továbbra is részt vehetnek a tranzakciók érvényesítésében és ellenőrzésében. Példa a softforkra, amikor az új szabály kimondja, hogy a blokk mérete a jelenlegi 1 MB-ról (1000KB) 800 KB-ra változik.

Sokkal könnyebb egy sorftforkot megvalósítani, mint a hardforkot, mivel a résztvevők csak több, mint felének kell frissítenie a szoftvert, hogy átmenjen a javaslat. Függetlenül attól, hogy frissített-e vagy sem, minden közreműködő továbbra is felismeri az új blokkokat és fenntartja a kompatibilitást a hálózattal. 

Azonban megjegyzendő, hogy a nem frissített résztvevő funkcionalitása érintett. Habár továbbra is látni fogják, hogy a bejövő új tranzakciók érvényesek, amikor új blokkokat próbálnak kibányászni, blokkjaikat – és így erőfeszítéseket – a hálózat elutasítja.

A sortforkok ezért fokozatos frissítési mechanizmust képviselnek, mivel azokat, akik még nem frissítették szoftvert, ösztönzik erre, vagy egyéb esetben fennáll a veszélye, hogy csökken a funkcionalitásuk.

Softfork példák:

 • BIP 66: A Bitcoin aláírás-hitelesítésének softforkja.
 • P2SH (Pay-to-Script-Hash): Egy softfork, amely megváltoztatta a Bitcoin hálózatban a címke formázást.

Hardfork

A hardfork a szoftverfrissítés olyan típusa, amelyek nem kompatibilisek a régebbi verziókkal. Minden résztvevőnek frissítenie kell az új szoftverre a további részvételhez és az új tranzakciók érvényesítéséhez.

Azok, akik nem frissítettek, le lesznek választva a hálózattól és nem tudják érvényesíteni az új tranzakciókat. Ez a szétválás a blokklánc örökös elágazását eredményezi.

Amíg van támogatás a kisebbségi láncban – a láncban bányászó résztvevők formájában -, a két lánc egyidejűleg létezik.

 Összességében a hardforkok a kriptovaluta kikerülhetetlen szempontjai. Némelyikük törvényes, míg mások egyenesen átverések. A hardforkokat körülvevő összes vita ellenére, a forkoknak feltétlenül előnyei vannak a kripto közösség irányában.

A hardfork legfontosabb példája az Ethereum.

BIP – a kezdetek

Ha a Bitcoin Improvement Proposal létrejöttének történetét vesszük, az első ilyen javaslatot először a korai kriptofejlesztő, Amir Taaki fejlesztette ki, aki széles körben ismert lett azáltal, hogy megalkotta a Bitcoin protokoll első alternatív implementációját: a Libbitcoin-ot. Taaki a blogjában leírta, hogy a BIP-ek – megfelelően használva – a Bitcoin fejlesztési folyamatára nézve hatalmas potenciált hordoznak: strukturáltabbá és átláthatóbbá téve a kriptovaluta természetes ökoszisztémáját.

Taaki 2011. augusztusában nyújtotta be az első BIP-et (0001) a Bitcoin nagyközönségnek, amely leírta magát a BIP-folyamatot. A dokumentum lényegében rávilágított arra, hogyan kell a BIP-eket körülvevő teljes folyamatot lebonyolítani. Javarészt az a folyamat ihlette, amelyet jelenleg a Python programozási nyelvhez társított apróságok javítására használnak (amint azt a PEP0 – Python Enhancement 0. javaslat – leírja).

Hogyan lesz elfogadva / elutasítva a BIP?

Mint bármely javaslat általában, a BIP is egy vázlatként indul, amelyet egy vagy több szerző nyújt be. Ezt megelőzően azonban, még a benyújtás előtt, a BIP tervezet mindig hosszasan meg van vitatva informálisan a BTC fejlesztői levelezőlistán, az Internet Relay Chat (IRC) csatornán vagy más egyéb platformokon. Tervezetként a BIP akárhányszor módosítható és javítható a szerző(k) által, közösségi visszajelzések alapján. A Bitcoin protokollváltozások esetén referencia-megvalósítást is igényel, kódban. Ha a javaslat eléri a közösségi konszenzust, akkor tekintik azt véglegesnek.

Az alábbi képen látható a BIP folyamat a 0001 BIP alapján.

Az alábbi képen látható a BIP folyamat a 0001 BIP alapján.

Kép forrása: GitHub

Az elfogadás végső soron akkor történik, amikor a fejlesztők implementálják a kódot, ami reflektál a BIP-re és a felhasználók úgy döntenek, hogy letöltik és futtatják ezt a kódot.

BIP életciklus

A BIP típusától függően válhat szükségessé a közösség konszenzusa ahhoz, hogy a javaslat átmenjen. Mielőtt azonban a dolgok eljutnának erre a szintre, a BIP-nek számos szakaszon keresztül kell mennie, úgy mint:

 • tervezet,
 • igazolás,
 • közösségi elfogadás,
 • elfogadás / elutasítás vagy módosítás.

Mit jelentenek a BIP számok?

BIP számokat a BIP szerkesztő határozza meg. A jelenlegi BIP szerkesztő a Bitcoin Core közreműködője és a Bitcoin Knots fenntartója, Luke-Jr. A BIP-ek számozása megtörténik, amint a tervezet megfelel a minimális formázási követelményeknek, valamint a javaslat teljes egésznek tekintett. A BIP szerkesztő bizonyos tartományokat fenntarthat a közös témájú javaslatokra. De igazából, a számozás nem számít.

BIP típusai

A Bitcoin Improvement Proposal három fő típusa: Standards Track BIP, Informational BIP, Process BIP. Ezekkel a típusokkal érdemes tisztában lenni, ezért egy kicsit bővebben ezekről:

Standard BIP

Ezek olyan javaslatok, melyek célja a BTC hálózati protokolljának megváltoztatása, az adatok blokkolása vagy akár az ökoszisztéma natív tranzakcióinak érvényesítése. Ez a típus a BIP két változatának interoperabilitását (együttműködésére való képességét) is megváltoztathatja, ezért a közösség konszenzusa szükséges az életbe lépéséhez.

Informational BIP

Az információs előterjesztések célja különféle design kérdések, általános irányelvek és más ehhez hasonló adatok, mellyel a közösség nagy egészének nem igazán kell komolyan foglalkoznia.

 1.  Process BIP

Az ilyen fejlesztési javaslatok a Bitcoin ökoszisztéma alapvető folyamataink megváltoztatására törekszenek. 

Néhány híres BIP példa

 1. BIP

A BIP 141 javaslatot (ismertebb nevén SegWit – Segregated Witness vagyis elválasztott hitelesítés) 2015-ben vezetett be néhány fejlesztő, akik akkoriban a Bitcoin Core projekten dolgoztak. A BIP 141 arra hivatott, hogy a tranzakciókat az aláírások ellenőrzésének nagyobb hatékonyságával gyorsítsa. növelje a BTC natív hálózatának mérhetőségét, valamint számos kérdést megoldjon a valuta tranzakciós teljesítményével kapcsolatban. Ezenkívül meg kell említeni, hogy a javaslatot soft fork fejlesztésen keresztül hajtották végre, a bányászok több, mint 95% -a beegyezett a frissítésbe.

Röviden összefoglalva a SegWit célja, hogy növelje a BTC hálózat kapacitását, lehetővé tegyen több tranzakciót egyes BTC blokkokon belül. 

 1. BIP

A BIP 141-hez hasonlóan a BIP 91 is egy soft fork javaslat volt még 2017 közepén, Bitmain James Hilliard nevéhez köthető. A BIP 91 célja a meglévő SegWit megoldás (azaz a BIP 141) aktiválása volt a tranzakciók végrehajtásának gyorsításával, a blokkméret növelésével.

Kötelező, vagy sem?

Végső soron a fejlesztők döntenek arról, hogy milyen kódot használnak és mindenkinek a saját választása, hogy melyik szoftvert futtatja a számítógépén, sőt, az is, hogy melyik szoftvert és protokollt tekinti BTC-nek. A BIP nem kötelező, csupán egy javaslat, de azért méri fontolóra venni és tiszteletben kell tartanunk a közösségnek az ilyen projektek kidolgozásához való jogát, ha összhangban akarunk maradni a decentralizáció és a nyílt forráskód elveivel, mert így adta ki Satoshi is a Bitcoin kódot.

 

Felhasznált források:

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

Váltás ATM-en keresztül

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új korlátozások és lezárások szinte az egész országot sakkban tartják… Gubózzunk be és rettegjünk? Inkább ne! Van egy tippünk, hogyan maxold ki

Kriptopénz szótár

Kriptodeviza bányászat, blockchain és egyebek. Mit jelentenek a kriptodeviza piacon leggyakrabban használt terminológiák? Ismerje meg a legfontosabb fogalmakat! 2 faktoros hitelesítés (2FA) A 2 faktoros

Mibe fektess pandémia alatt?

Egy kényelmes, biztonságos jövőkép eléréséhez a befektetések megfelelő kezelése minden ember számára lényeges. Ha azon gondolkozol, hogy a jó ötlet-e ilyenkor ingatlanba, devizába, vagy esetleg

Hogyan kell kriptodevizákkal kereskedni?

Ha szeretnél választ kapni a kérdésre, hogy hogyan lehetne plusz jövedelemre szert tenni kripto kereskedés által vagy hogy melyik a legjobb módja a kriptodevizákba való