Kriptopénz szótár

Kriptodeviza bányászat, blockchain és egyebek. Mit jelentenek a kriptodeviza piacon leggyakrabban használt terminológiák? Ismerje meg a legfontosabb fogalmakat!

2 faktoros hitelesítés (2FA)

A 2 faktoros hitelesítés kétrétű biztonsági intézkedés. A legtöbb kriptodeviza váltó használja. A bejelentkezéshez nem elég egy jelszót megadni, hanem egy kódot is meg kell, például amit a Google hitelesítőtől kap.

Altcoin

Minden olyan kriptodeviza, ami nem Bitcoin. Ez a név az „Alternative” és „Coin” szavakból jött létre.

Bányászat

A bányászat új blokkok hozzáadásának a folyamata a nyilvános adatbázishoz (blokklánc), ellenőrizve a tranzakciókat. Különleges hardvert és költséghatékony számításokat igényel, hogy a megtalált és hozzáadott blokkok száma stabil maradjon. A bányászott kriptodevizák a piacon értékesíthetők. Egyben az a folyamat, amelyen keresztül új bitcoin vagy néhány altcoin jön létre. 

Bika piac

A bika piac azt jelenti, hogy a teljes kriptopiac emelkedő tendenciát mutat. Ellentéte a medve piac.

Bitcoin (BTC)

A Bitcoint 2009-ben hozták létre és mára a legismertebb kriptodeviza. Blokklánc technológián alapul és közvetlenül a felhasználók között cserélődik. A tranzakciók transzparensen elérhetőek, de Bitcoin cím egyenlege mögött álló személy anonim tud maradni.

Bitcoin ATM 

A „Bitcoin ATM” egy fizikai ATM, ahol hagyományos fiat pénzt válthatunk kriptodevizákra és fordítva. Ezeken a gépekben lehet Bitcoinot vásárolni, de gyakran Ethereumot vagy Ripple-t is.

Blokklánc / Blockchain

Egy decentralizált főkönyvi rendszer, egy nyilvános adatbázis, amiben megtalálható az összes tranzakció. A legtöbb kriptodeviza blokklánc technológián alapul. A blokklánc technológiával a blokkokban tárolt adatok egymást követően kriptográfiát használva sorba rendeződnek, köztük adatfüggőség alakul ki és így egy láncot alkotnak. Minden rekord vagy blokk információkat tartalmaz a tranzakciókról, az előző blokk hash-kódját és egy egyedi azonosítót, amely megkülönbözteti őket a lánc minden más blokkjától. Nincs szükség központi tárhelyre, minden hálózati felhasználónak teljes nyilvántartása van a tranzakciókról, kölcsönösen felügyelik egymást.  

Csomópontok

A csomópontok teljes kliensű blokkláncot futtató számítógépek. Feladataik a blokkok és a tranzakciók valós időben történő terjesztése és tárolása, hálózaton keresztüli megosztása. Minden alkalommal, amikor egy új blokkot generálnak és hozzáadnak a főkönyvhöz, egy másolatot is hozzáadnak a hálózat összes csomópontjához. Minden bányász csomópont, de nem minden csomópont bányász. 

Ethereum

Az Ethereum az egyik legnépszerűbb kriptodeviza. Vitalik Buterin programozó és kriptodeviza-kutató hozta létre. A Bitcoin-hoz hasonlóan blokklánc-technológián alapul, azonban összetettebb formának lehet nevezni. Jellegzetes tulajdonsága a programok létrehozásának képessége (okos szerződések).

ICO (Initial Coin Offering) – Elsődleges érme kibocsátás

Az okos szerződések egyik típusa. A társadalmi finanszírozás modern, szabályozatlan formája, ahol a tőkét kriptodevizák segítségével, blokklánc technológiával halmozzák fel. ICO kibocsátás során új tokenek kerülnek kiadásra. Az eladásból származó bevételeket az üzleti tervben meghatározott célok megvalósítására fordítják, amelyet általában az ICO megkezdése előtt mutatnak be. A profitot a tokenek arányában osztják szét és az okos szerződéseket (Smart Contract) az Ethereum hálózat biztosítja.

Kriptopénz vagy kriptodeviza

A kriptodevizák olyan digitális pénznemek, amelyek kriptográfiai technológiákat használnak működésük biztosításához. Olyan decentralizált virtuális pénznem, amelyet egyetlen központi bank sem ellenőriz. A tranzakciók közvetlenül a felek között zajlanak, leggyakrabban a blokklánc technológiával.

Medve piac

Medve piacról akkor beszélünk, amikor az árak csökkennek. A medvepiacon a kereskedők inkább eladnak, mintsem vásárolnak. 

Okos szerződés / Smart Contract

Az okos szerződések blokklánc technológiával működő algoritmusok az Ethereum rendszerben. Egy olyan szerződés, ami rejtjelesen kapcsolja össze a tranzakció résztvevőit. Az okos szerződéseket a hálózatban szereplő felhasználók mind elfogadják és azok csak az előre meghatározott feltételek teljesülése esetén lépnek életbe.  

P2P – „peer-to-peer” 

Kettő vagy több fél között létrejövő decentralizált közvetlen interakciók egy elosztott hálózatban. Harmadik félként nincs szükség bankra vagy más pénzügyi intézményre. A számítógépes rendszerek egymással kommunikálnak adatok vagy feladatok megosztása céljából.

Ripple (XRP)

Egy előre meghatározott tokenkínálatú centralizált kriptodeviza. 100 milliárd darab van belőle a piacon, amelyet XRP rövidítéssel jelölnek. Ezt a virtuális fizetőeszközt a Ripple cég terjeszti és pénzintézeteken, például bankokon, vállalatokon vagy hagyományos fizetési rendszereken keresztül található meg a piacon.

Token

A hasznosságot szem előtt tartva tervezett digitális egység, ami nagyobb kriptográfiai gazdasági rendszer hozzáférését és használatát biztosítja. Az Ethereum esetében a tokeneket az algoritmusok által végzett műveletek kompenzálására használják. Hasznosítható olyan projektekben, melyek célja új tőke megszerzése. A tokeneket okos szerződések által építik fel, és azok szabályai szerint működnek.

Bálna

Bálna kifejezéssel illetik a “nagy halakat”: azokat olyan kereskedőket, akik tárcájában komoly mennyiség lapul, így befolyást gyakorolhatnak az árakra.  Ezt a kifejezést jó tudni, mert a nagyon nagy ügyletek lebonyolítására képes szereplők potenciálisan manipulálhatják a piacot és “hullámokat csaphatnak az óceánban”.

Digitális aláírás

A digitális aláírás olyan engedély és igazolás, ami csak érvényes magánkulccsal hozható létre, bizonyítva, hogy egy erre jogosult személy beleegyezett valamibe. Minden tranzakció egyedi digitális aláírást kap.

Satoshi 

A satoshi a Bitcoin valuta legkisebb egysége, 1 satoshi = 0,00000001 BTC. Nevét Satoshi Nakamoto a Bitcoin megalkotójának fedőneve után kapta. 546 satoshi-nál kisebb összegű kifizetéseket általában csak pornak, szemétnek nevezik és általában nem továbbítják vagy bányászszák. 

Villa (Fork) / Softfork, Hardfork

Villa akkor jelenik meg, mikor egy blokklánc kettéválik. Elágazás (fork), egy blokklánc hálózatban akkor történik, amikor frissül a blokklánc protokoll, de nem mindegyik résztvevő fogadja el azt. Két fő típusa van: soft- és hardfork. 

A softfork „visszafelé kompatibilis” frissítést eredményez. Ez azt jelenti, hogy a frissítést elfogadó csomópontok továbbra is képesek kapcsolatba lépni olyanokkal, amelyek nem fogadták el azt.

Egy hardfork frissítés azonban jelentősen megváltoztatja az eredeti blokklánc protokollját, így a két verzió már nem lesz kompatibilis egymással. A hardfork eredménye két egyedi blokklánc, amelyek az esemény után elválnak egymástól.

A Bitcoin fejlesztéséről (BIP-ről) valamint a villákról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Fehér könyv / White paper

A Satoshi Bitcoin fehér könyve volt az első kriptovaluta specifikáció, mely információt szolgáltatott többek közt a decentralizált P2P pénzrendszerről és a blokklánc technológia alapjairól. 

Minden új kriptopénznek fehér könyvre van szüksége arról, hogyan elmagyarázza és népszerűsítse az ICO-t (Initial Coin Offering). Ezek a dokumentumok általában átfogó információkat nyújtanak a szóban forgó digitális tokenről, valamint azok alapjául szolgáló technológiáról.

Privát kulcs

A privát kulcs egy olyan szám- és betűsor, melyet a kriptovaluta tulajdonosa használhat a digitális pénzneméhez való hozzáféréshez. Titokban, biztonságos helyen (pl. egy kriptotárcában) kell tartani, mert akinek a privát kulcs a birtokában van, az rendelkezhet annak tartalmával.

Nyilvános, publikus kulcs

A nyilvános kulcs arra szolgál, hogy utalásokat tudjunk fogadni. A címet nyilvánosan meg lehet osztani, akár egy e-mail címre küldött üzenetként. Ez a nyilvános kulcs, csakúgy, mint a privát kulcs, számok és betűk kombinációja. Olyan szerepet tölt be, mint egy bankszámlaszám. Ezt nem szükséges titokban tartani.

Kriptotárca / Wallet

A kriptotárca egy olyan szoftver, ami interakcióba lép a blokklánccal és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy digitális pénzt fogadjanak és küldjenek. Ezek a blokklánc tárcák valójában nem tárolják a pénzt, csak elzárják a hozzáférést az illetéktelenek elől. 

Sokféle pénztárca létezik, két fő típusa közül egyik a fizikai, hardver vagy másnéven a hideg (cold) tárca, másik a digitális, szoftver aka forró (hot) wallet. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. 

A forró tárcákat nagyon könnyű létrehozni, ez a digitális adattárolás olyan típusa, ami azonnali hozzáférést biztosít. Ilyenek a mobiltárcák és a webes tárcák. A kriptovaluta forró tárolása lehet tőzsdén (pl. Coinbase), gyakran csatlakoztatott számítógépen, felhő tárhelyen. 

A fizikai pénztárcák (papír vagy hardver alapú) általában nagyobb biztonságot kínálnak, de hátrányuk, hogy hosszabb ideig tart hozzáférni a titkosításhoz. Tehát ebben az esetben a kulcs magán az eszközön van tárolva, ami nem csatlakozik az internethez, például a papírtárca esetében, ahol QR kód formában van kinyomtatva a cím és a privát kulcs.

Összegzés 

Azok számára, akik azon gondolkoznak, hogy beszálljanak-e a kriptovalutával való kereskedésbe, a terminológiák ismerete rendkívül hasznos lehet. A kriptopénzek direkt közvetítők kizárásával lehetőséget kínálnak az anonim, egyéni befektetések számára úgy, hogy a kontroll teljes mértékig a kriptovaluta tulajdonos kezében marad. Olcsó, biztonságos és cenzúramentes kereskedést lehet folytatni, a nap 24 órájában. Habár a kockázat magas, de a szükséges kutatások elvégzésével és ezeknek az információknak az elsajátításával növelhető az esély a befektetési célok profitábilis teljesülésére. 

iCoin ATM-eken keresztül bármikor vásárolhatsz BTC-t és XRP-t, nézd meg melyik automatánk esik a legközelebb hozzád ATM térképünkre kattintva.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy