Kripto vs. Fiat

Fiat és kriptovaluták, eszközök összevetése, milyen szempontból előnyös a cripto

Csak első ránézésre tűnik könnyűnek a kriptoeszközök meghatározása a fiat, azaz a hagyományos fizetőeszközökkel való összevetés nélkül. A kriptoeszközök túlnyomó többsége mögötti blokklánc technológia még gyerekcipőben jár, ami azt is jelenti, hogy az akár Bitcoint, akár valamilyen alternatív coint birtoklók száma még rendkívül alacsony.

Cikkünkben összeszedjük, milyen szempontok mentén érdemes elválasztani a kriptoeszközök halmazát a hagyományos fizetőeszközöktől.

Mi a fiat?

Például a forint a fiat eszközök táborát erősíti, az amerikai dollárral, euróval vagy a brit fonttal együtt. Központi fizetőeszközök összességére jellemző, hogy az állam, vagy az állam által megbízott intézmény bocsátja a piac rendelkezésére. A központosítás számos hátrányát és előnyét élvezi a fiat, de ezekre még visszatérünk.

Mi a kripto?

Ha egységnyi kriptoeszközre, például egy bitcoinra lebontva nézzük, akkor a kripto egy számítógépes szoftver, amelynek meghatározott példánya létezik. A bitcoin esetében ez nagyjából 21 milliót jelent, ami a fiat pénzekkel összevetve rendkívül limitált készletet jelent.

Centralizált vs. decentralizált

Ennek az összevetésnek már az elején érdemes leszögezni, hogy

minden fiat centralizált, de nem minden centralizált eszköz fiat.

Vegyük az alternatív coinok közül például a Stellart (XLM) vagy a Ripple-t (XRP), közülük mindkettő a centralizált coinok táborát erősíti. Ez azért van így, mert mindkettő mögött egy-egy vállalat áll, amelyik a felhasználóknak kibocsátotta a coinokat, továbbá bizonyos feladatokat a felhasználók helyett végeznek el. Az XRP esetében ilyen például a bányászat – azaz a tranzakciók validálása –, amit a bitcoin esetében a felhasználók hajtanak végre.

A fiat eszközök esetében az állam tölti be a kibocsátó szerepét. Ők központilag határozzák meg a fizetőeszközök értékét, hiszen manapság már rendszerint nincs hagyományos értelemben vett fedezet – például arany – mögöttük. Másrészt viszont a fiat eszközök kiszolgáltatottak az inflációval szemben. Ha összevetjük, mennyit ért mondjuk 1000 forint egy élelmiszerboltban 10 évvel ezelőtt, illetve ma mi vásárolható belőle, tiszta képet kapunk róla, hogy milyen mértékben romlik az értéke a hagyományos fizetőeszközöknek.

Szinte kivétel nélkül a kriptoeszközök mögött valamilyen blokklánc technológia áll. Ez teszi lehetővé sok eszköz esetében, hogy a felhasználók decentralizáltan bánjanak velük saját belátásuk szerint. Ez azt is jelenti, hogy teljes mértékben a piac határozza meg a coinok árát. Ez egyrészt a piac kezébe helyezi az irányítást, másrészről pedig azt az extrém volatilitást eredményezi, ami miatt sokan még mindig szkeptikusak a kriptoeszközökkel szemben.

Alkalmazhatóság

A fiat eszközökkel hagyományos pénz lévén mindenhol fizethetünk annak függvényében, hogy mik az elfogadott valuták. Azonban ennek a rendszernek van egy elég nagy hátránya, az pedig a lomha és olykor igen költséges pénzküldési mechanizmus.

Rengeteg kriptoeszközt ez a probléma hívott életre. Bitcoin és ethereum tranzakciókat percek alatt lehet végrehajtani, bár ezeknek az eszközöknek a hálózata egyelőre eléggé korlátozott számú tranzakciót tud fenntartani egyidejűleg. Sok kripto projekt tűzte ki célul, hogy skálázható mértékben, pillanatok alatt bonyolítson le költséghatékony tranzakciókat.

Habár néhány kriptoeszköz, főleg a bitcoin fizetőeszközként való elfogadottsága egyre növekszik, még mindig nagyon lassan nő azoknak az üzleteknek a csoportja, amelyik elfogadja a kriptoeszközöket valóságos fizetőeszközként. Sokan emiatt inkább befektetésként tekintenek a kriptoeszközökre, abban bízva, hogy hosszú távon megemelkedik az értékük, mint például a bitcoiné. A leghíresebb és legnagyobb piaci korláttal bíró eszköz az elmúlt 10 évben néhány dolláros coinból több 10 ezer dolláros árfolyamra növekedett.

Mit tud a fiat, amit a kripto nem?

Internet nélkül életben maradni. Internet nélkül nem lehet hozzáférni a blokklánchoz, így a kriptotranzakciók offline nem bonyolíthatóak le – legfeljebb kripto ATM-ek segítségével. Ezt kihasználva egyébként a kripto felhasználók biztonsági óvintézkedéseket tehetnek kriptoeszközeik megőrzése érdekében olyan úgynevezett hideg tárcák segítségével, amik nem csatlakoznak az internethez.

Mit tud a kripto, amit a fiat nem?

Decentralizáltan működni. A decentralizált finanszírozás, azaz a DeFi a kriptoeszközök sajátossága. A DeFi projektek a kripto technológia programozhatóságát használják fel ahhoz, hogy okosszerződéseket kössenek a felhasználók. Az okosszerződések megvalósítását a felhasználók valamilyen feltételhez köthetik. Példa:

Alajos és Baltazár a hétvégén elmentek koncertre, de mivel hó vége volt, ezért Baltazárral megegyeztek, hogy utóbbi vásárolja meg rá a jegyeket. Hogy a jegy árát Alajos ne felejtse el visszafizetni, ezért egy olyan okosszerződést köt, hogy amennyiben pénteken az ethereum árfolyam pontosan 2500 dollárnál áll, akkor küldjön el Baltazár ethereum címére 0,02 ethereumot a tárcájáról. Két lehetőség van ilyenkor: amennyiben bármikor pontosan 2500 dollárt ér pénteken az ethereum, Alajos tárcájáról átkerül a 0,02 ethereum. De ha nem, akkor marad a tárcáján az összeg.

Ez csak egy példa a DeFi-ra, amely az ethereum technológiájára épül. Ezen kívül csomó más decentralizált lehetőség van, ilyen például a decentralizált hitelügyintézés.

Írásunk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, a tartalmáért nem vállalunk felelősséget. A kriptoeszközökbe való befektetés kockázatos az extrém volitalitás miatt.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy