Adományokat gyűjt a 600 millió dollárnyi kriptót rabló hekker

A biztonsági rés felfedése, 600 millió dolláros kripto rablás

Továbbra sem derült fény az augusztus közepén 600 millió dollárnyi kriptót eltulajdonító hekker kilétére. A DeFi történetének legnagyobb rablását követően már visszakerült a vagyon nagy része a jogos tulajdonosokhoz, ám a támadó azóta újabb lépéssel botránkoztatta meg a kriptoközösséget. A rabló ugyanis adományokat kezdett el gyűjteni saját magának, hogy a “jó dolgot tette.” Ez alapján van tippünk, hogy ki lehetett a hekker.

 

Igazi ma született bárány tulajdonított el óriási, 600 millió dollár értékű kriptót. A kibertámadás híréről maga a Poly Network nevű DeFi hálózat adott hírt múlt heti közleményében. Állításuk szerint a hekker a DeFi, azaz a decentralizált pénzügy történetének legnagyobb rablását hajtotta végre.

Habár a Poly Network közleménye igen kétségbeesett hangnemben tárgyalta a feltörés tényét, határozottan kérték a támadót, hogy vegye fel a kapcsolatot velük, hiszen úgysem tud mit kezdeni az eltulajdonított vagyonnal.

Ha biztonságosan szeretnél kriptóra szert tenni, keresd az iCoin kripto ATM-eket, ahonnan tárcádra küldheted eszközeidet.

 

Eddig szinte mindent visszaszereztek

600 millió dollár óriási pénz, ami azonban egyszerűen nyomon követhető a blokkláncon. Amit biztosan tudni, hogy az elzsákmányolt vagyon egy része 33 millió tether (USDT) volt, ami stable coin révén ugyanennyi dollárt is jelent. Az ellopott kriptónak ezt a részét nem juttatta vissza a hekker jogos tulajdonosának, de így sem férhet hozzá.

A sajtóban megjelent információk szerint a támadás hírére azonnal reagáltak a támadásban érintettek, így a tethert kibocsátó hongkongi székhelyű Bitfinex is. A kripto-tőzsde az összes tethert, közte a támadásban érintett 33 milliót is befagyasztotta. A támadást követően a Binance is védelmi lépéseket eszközölt, hogy felhasználóit és az ő pénzüket védje. Arra azonban nem számítottak, hogy lesz még egy pár csavar a történetben.

 

Simán lekövették a kriptót, de ez sem volt elég

Ahogy azt a Poly Network közleményében ismertették, kriptó tranzakciókat kár indítania a hekkernek. Hiszen a hatóságok dolgát könnyítette volna meg, hogy beazonosítsák, mivel nincs olyan ország, ahol ez ne számítana súlyos bűncselekménynek.

Ugyan a támadó kiléte továbbra sem ismert, az állítólagos hekker a támadás másnapján, azaz augusztus 11-én kapcsolatba lépett a Poly Networkkel, hogy az összeget visszajuttassa. 342 millió dollárnyi kripto már csütörtökön visszatalált az eredeti címre. Ezeket három tárca címeire küldték a támadást követően.

268 millió dollár értékű kripto sorsa azonban továbbra sincs tisztázva, hiszen erre elég trükkösen tette rá a kezét a támadó. Ugyanis ez egy olyan címen szerepel, amelyről a tranzakciók indításához a Poly Network és a hekker jelszava is szükséges. Ez nehéz helyzetet szült, hiszen a hekker egyszerűen elérhetetlenné teheti a címen található kripto vagyont.

A digitális mexikói felállást azonban sikerült feloldalni, a hekker magától tette elérhetővé a több százmilliónyi kriptót.

 

“Láttad a megjegyzés rovatot?”

Barátok, családtagok között előfordul, hogy valamilyen vicces vagy aranyos üzenetet biggyesztenek a banki tranzakciók megjegyzés rovatába. A hekker humorérzékét jelzi, hogy ő is kis üzeneteket küld a tranzakciókkal. Ezek egyike arról szólt, hogy “csak mókából” csinálta. De volt ennél komolyabb üzenet is a 268 milliós vagyon kapcsán. A hekker ugyanis azt írta, hogy akkor fogja az ehhez tartozó “kulcsot megosztani, ha _mindenki_ felkészült rá.”

 

Regős Bendegúz lehetett a hekker?

A slusszpoén akkor jött a történetben, mikor elkezdődött a kriptoeszközök visszajuttatása. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a támadó – mivel a “helyes dolgot tette” az ellopott vagyon visszatérítésével –, adományokat vár cserébe. Hiszen áldásos tevékenységével rámutatott a hálózat hibáira, amelyből mindenki tanulhatott. A történet alapján tehát úgy néz ki, Regős Bendegúz lehet a támadás mögött. Hiszen jó szándékkal állt neki a hekkelésnek, csak mire a szándéka végére ért, addigra az már rossz lett.

Ráadásul a Poly Network tájékoztatása szerint a hekker jogi lépésekkel fenyegetőzött. Állítása szerint ugyanis ez a pénz az embereké, ahhoz semmi köze nincs a DeFi hálózatnak.

Kérdéses, hogy akinek ennyi tudása van ahhoz, hogy a DeFi történetének legnagyobb rablását végrehajtsa, hogyan jut eszébe az, hogy jogi lépésekkel fenyegetőzve esetleg felfedje kilétét. Ez pedig büntetőjogi felelősségre vonását is garantálná.

 

Írásunk nem számít pénzügyi tanácsadásnak, az abban foglalt információkért nem vállalunk felelősséget. A kriptoeszközökkel való kereskedés kockázatos a magas volatilitás miatt.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy