Hogyan fektess kriptóba?

iCoin A kritovaluta kereskedés és befektetés alapvetései

Hogyan fektess kriptóba?

A kriptopiac 2021-es szárnyalása miatt egyre többen gondolkodtak el azon, hogy kriptoeszközökbe való befektetéssel alapozzák meg a jövőjüket. A saját portfólió kialakításához már rengeteg felületen belevághatunk, de érdemes körültekintően belevágni a portfólióépítésbe. Írásunkban olyan módszerekkel ismerkedhetsz meg, mellyel eligazodhatsz a befektetési módszerek közt.

A 0. tanács…

Nem csak a kriptoeszközökbe való befektetés, de minden más terület, akár a tőzsde vagy az állampapírok kapcsán is érdemes felmérni, mennyi pénzt tudsz befektetni úgy, hogy nem jelent gondot, ha esetleg elveszíted. A befektetések bizonyos kockázati tényezők melletti értéknövekedést jelentenek, úgyhogy ha hónapról hónapra élsz, esetleg tudod, hogy egy nagyobb számlát kell majd kifizetned a közeljövőben, akkor inkább ne most vásárolj kriptoeszközöket.

Az 1. lépés: Nézz körül, milyen eszközbe fektetnél és hol érhető el!

Sokak számára a kriptoeszközök kapcsán csak a bitcoin jut eszébe, emiatt akár fel is teszik a kérdést: honnan lesz nekem 10 millió forintom egy darab bitcoinra? A válaszunk az, hogy egyrészt a bitcoinba akár egy pár dollárral is be lehet fektetni, másrészt rengeteg ígéretes kriptoeszköz van, amik ára a későbbiekben a mostani áruknak a sokszorosát is elérheti.

Fontos, hogy attól, hogy valamilyen kriptoeszközök vásárlására alkalmas felületet találsz, nem biztos, hogy minden kiszemelt coin elérhető rajta. Ehhez a legegyszerűbb segítséged a CoinMarketCap weboldal, melynek adatbázisaiból azt is megtudhatod, az adott eszköz milyen likviditással bír azon a felületen. Első sorban ez mutatja meg, hogy milyen könnyen válthatod pénzre az eszközt.

2. lépés: Hogyan juthatsz vissza a pénzedhez?

A likviditás kérdése máris rávezet a következő nagyon fontos szempontra: milyen körülmények közt juthatsz a pénzedhez? Minden weboldal és kereskedőfelület tranzakciós díjai eltérnek a különböző hagyományos devizák és kriptoeszközök esetében, ráadásul nagyon sokszor van egy alsó limit, ami alatt a pénzfelvét el sem indítható.

Ebben a témakörben fontos az is, hogy mennyi időbe telik a tranzakció. A kriptoeszközök esetében legfeljebb néhány percbe telik, mire a pénz a kívánt címre érkezik, de a hagyományos devizatranzakciók akár napokba is telhetnek. Európában a SEPA hálózatnak köszönhetően az eurótranzakciók általában minimális költségek mellett bonyolíthatóak le.

A tranzakciós költségekkel és limitekkel azért is fontos tisztában lenni, mert ha később saját tárcára helyeznéd az eszközöket, ezeket a költségeket le fogják vonni.

3. lépés: Egy maréknyi dollárért

Ha minden fenti lépésen túlvagy és készen állsz a befektetésre, most megosztanánk néhány tippet, ami hozzásegíthet, hogy hidegvérű, gyémántkezű befektető váljon belőled.

  • Ne tedd az összes tojást egy kosárba: minél változatosabb portfóliót építesz, annál minimálisabb a kockázat. Érdemes tehát úgy bevásárolni, hogy az összes befektetés 10%-ánál többet egyik eszközre se áldozz.
  • Vásárolj limitekkel, ne a piacra hagyatkozz: könnyen kísértésbe lehet esni a nyúlánk zöld és piros gyertyák láttán, de sok esetben mikor már ez látszik, jövedelmezőbb kimaradni a buliból. Ez általában érzelmi döntést eredményez, viszont az árakat elemezve racionálisan állíthatunk össze rendeléseket, ha limiteket állítunk be. Tegyük fel, hogy szeretnénk 100 dollárért bitcoint vásárolni. Ahhoz, hogy a lehető legkedvezőbb áron jussunk hozzá, leadhatjuk a rendelést 100 dollárra akkor, ha az árfolyam 30 ezer dollárra csökken.

A limitek értékesítéshez is hasznosak lehetnek: ilyenkor beállíthatod, mennyi coint szeretnél értékesíteni akkor, ha az eszköz árfolyama eléri a kívánt szintet.

Összességében a limitek beállításának legnagyobb előnye, hogy nem kell percenként figyelni az árfolyamokat a megfelelő pillanathoz, mert automatikusan végbemegy a vásárlás vagy az értékesítés a kívánt árfolyamon.

  • Minden a bitcoin körül forog: jelenleg a kriptopiac origójában a bitcoin áll. Ez a legértékesebb, legnagyobb piaci korláttal bíró eszköz. A bitcoin mozgása előbb-utóbb általában kifejti a hatását a többi eszköz árfolyamán is.

4. lépés: Egy pár dollárral többért

Kevés szebb látvány van annál, mint amikor a portfóliónk jól teljesít, a coinjaink értéke szárnyal. Előfordul azonban, mikor mindent beborítanak a piros számok, a portfóliónk értéke csökkent, gyakran elmegy a kedvünk az egésztől, talán kicsit meg is bánjuk, hogy minek vágtunk bele az egészbe.

A kriptobefektetés, ha valódi projektekbe fektetjük a pénzünket, csak akkor jelent pénzügyi veszteséget, ha ilyenkor eladjuk az eszközeinket. Érdemes tehát türelemmel kezelni az ilyen időszakokat, mikor beszakad az árfolyam.

Ez azonban új lehetőségeket is nyújt a kockázat csökkentésére. A dollár-coin átlag módszer lényege, hogy amikor csökkennek az árak, akkor újabb befektetésekkel bővítjük a portfóliónkat. Ha tehát vettünk 100 dollárnyi bitcoint 30 ezer dolláros árfolyamon, de látjuk, hogy 27 ezer dollárra csökkent az árfolyam, ilyenkor ha újabb 100 dollárnyi bitcoint veszünk, a dollár-coin átlagunk 28,5 ezer dolláros lesz. Ez azt jelenti, hogy a befektetésünk megtérüléséhez az árfolyamnak kevesebbet kell növekednie. Ebben a módszerben a fent felvázolt limitvásárlási beállítások segíthetnek neked.

 

Írásunk nem számít pénzügyi tanácsadásnak, a tartalmáért jogi felelősséget nem vállalunk. A kriptoeszközökbe való befektetés kockázatos az extrém volitalitás miatt.

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy