Itt az 5 gazdag család, akiknek köszönhetően újjápülhet a Notre Dame

Alakul a nemzetközi összefogás

A lentebb felsorolt családok mellett számos cég, alapítvány és város ajánlotta fel segítségét a Notre-Dame újjáépítéséhez. Ilyen volt többek között:

A francia Total olajipari cég, amely 100 millió eurót ajánlott fel,
a francia Axa biztosító 10 millió euróval száll be,
a BNP francia bank 20 millió eurót, a Societe Generale 10 millió eurót ad,
a JCDecaux 20 millió eurót ad,
a Walt Disney 5 millió eurót küld,
Párizs városa 50 millió euróval száll be,
és, hogy magyar példát is hozzunk: Szeged 10 ezer eurót, a Mazsihisz pedig ezer eurót ajánlott fel.

Nem meglepő, hogy a francia gazdagabb családok és cégek voltak a legaktívabbak a felajánlásokkal, a tehetősebb családok felajánlásait és hátterét az alábbiakban gyűjtöttük össze:

Bernard Arnault, LVMH, 200 millió euró

Ha valakinek mond valamit a Louis Vuitton, a Sephora vagy a Dior márka, akkor nagyjából kitalálhatja, honnan szerezte vagyonát Bernard Arnault. A 70 éves francia üzletember a tulajdonosa az LVMH luxusmárkákat magába foglaló cégcsoportnak, mintegy 70 márkából álló birodalmat irányít. Az LMVH tavaly rekord eladásokról és profitról számolt be, ami elsősorban a kínaiak magasabb költéseinek köszönhető. Az üzletember apja építkezési cégének segítségével alapozta meg jövőjét, 1985-ben az építkezési üzletből gyűjtött össze 15 millió dollárt ahhoz, hogy megvegye a Christian Diort. Arnault és családjának vagyona jelenleg több mint 93 milliárd dollár a Forbes szerint. Ebből a Notre-Dame újjáépítéséhez 200 millió eurót ajánlottak fel.

Forrás: lmvh.com

Bettencourt-család és a L’Oreal, 200 millió euró

A Bettencourt-család tulajdonában van a L’Oreal részvényeinek 33%-a. Liliane Bettencourt 2017-ben hunyt el, ezt követően lánya, Francoise lett a L’Oreal örökösnője és egyben a világ leggazdagabb nője is, miután családjával 54,1 milliárd dollárt birtokol. A család a l’Oreallal karöltve 200 millió eurót ajánlott fel az újjáépítéshez.

François-Henri Pinault, 100 millió euró

A francia üzletember is luxusmárkákban utazik, az ő és családja tulajdonában van a Kering, amely alá olyan márkák tartoznak, mint a Saint Laurent, Alexander McQueen és a Gucci. A cég az elmúlt évek alatt jócskán eltért eredeti tevékenységétől, édesapja a vállalatot ugyanis fa-és építőalapanyagokat értékesítő cégként hozta azt létre 1963-ban. A főtevékenységet azután változtatta meg és irányították a luxustermékek piaca felé, miután 1999-ben megvették a Gucci Csoportot. A családnak több mint 35 milliárd dollárnyi vagyona van a Forbes szerint, továbbá egy 3000 darabból álló műgyűjteménye, amelyekből 2020-ban terveznek múzeumot nyitni Franciaországban. A család 100 millió eurót adományozott a Notre-Dame újjáépítésére.

Marc Ladreit de Lacharriere, 10 millió euró

A 78 éves üzletember az elnöke és vezérigazgatója a Fimalacnak, amely a digitális médiára és ingatlanpiacra fókuszáló befektetési társaság. Ladreit de Lacharriere 1991-ben alapította a Fimalacot, 1998-ban pedig részesedést vásárolt a Fitch Ratingsben, ami tavaly 20%-ot tett ki. Az üzletembernek 4,2 milliárd dolláros vagyona van, ebből 10 millió eurót ajánlott fel a Notre-Dame-ra.

Martin és Olivier Bouygues, 10 millió euró

Az építkezésben, telekomban és médiában érdekelt Bouygues Csoport 20%-os tulajdonosa a két tetstvér, akik közül Martin tölti be az elnök-vezérigazgatói tisztséget a cégnél több mint 20 éve, fivére, Olivier pedig a vezérhelyettes. Apjuk indította újtára az építkezéssel foglalkozó céget 1952-ben. A testvérpár 10 millió eurót ajánlott fel saját vagyonából a rekonstrukcióra, de cégük is külön adakozik majd.

 

Címlapkép: AFP/ Eric Feferberg

portfolio

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

Váltás ATM-en keresztül

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új korlátozások és lezárások szinte az egész országot sakkban tartják… Gubózzunk be és rettegjünk? Inkább ne! Van egy tippünk, hogyan maxold ki

Kriptopénz szótár

Kriptodeviza bányászat, blockchain és egyebek. Mit jelentenek a kriptodeviza piacon leggyakrabban használt terminológiák? Ismerje meg a legfontosabb fogalmakat! 2 faktoros hitelesítés (2FA) A 2 faktoros

Hogyan fejlesztik a bitcoin-t

Ahogyan a neve is utal rá, a Bitcoin Improvement Proposal (BIP, lefordítva: Bitcoin-fejlesztési javaslat) egy olyan szabvány, melyet a BTC-k alapprotokolljának megváltoztatására, módosítására fejlesztettek ki,

Mibe fektess pandémia alatt?

Egy kényelmes, biztonságos jövőkép eléréséhez a befektetések megfelelő kezelése minden ember számára lényeges. Ha azon gondolkozol, hogy a jó ötlet-e ilyenkor ingatlanba, devizába, vagy esetleg