Aggódik a pénzvilág a Libra miatt

A nyilvánosságra hozatal után a kormányzat és a szabályozó szervek aggodalmukat fejezték ki a projekt pénzügyi stabilitásra gyakorolt lehetséges hatásai miatt, így az Egyesült Államok Szenátusának Bankbizottsága meghallgatásra hívta a projekt tulajdonosait július 16-ára.

Maxine Waters képviselőnő arra kérte a Facebookot, hogy állítsa le a projekt fejlesztését, míg a szabályozók vizsgálják azt.

“A Facebook tovább folytatja szabályozatlan terjeszkedését és egyre inkább beleavatkozik az emberek életébe. A szabályozó szerveknek komolyan kell foglalkozni olyan kérdésekkel, mint az adatvédelem, kiberbiztonság, kereskedési kockázatok, melyek felmerülnek a kriptovaluta bevezetésével kapcsolatban. A cég korábbi problémás múltjából adódóan arra kérem a Facebookot függessze fel a projekt fejlesztését mindaddig, amíg a kongresszus és a szabályozó szervek megvizsgálják a kérdést.”

Szenátor Josh Hawley szerint nagyon úgy tűnik, hogy a Facebook az új kriptovaluta bevezetésével tovább terjeszti monopóliumát.

“Tudni szeretnénk a konkrét terveket, aggodalommal tölt el a Facebook általános viselkedése, mérete, versenyellenes magatartása és a felhasználók privát szférájának durva megsértése.”

A Bankbizottság tagja – Sherrod Brown – szerint a Facebook már így is túl nagy hatalommal és befolyással rendelkezik.

A projekten kívül bemutatásra került a Libra Szövetség is, – 28 vállalkozásból álló konzorcium – mely a digitális valuta működését irányítja majd. Bár a Facebook nem fogja közvetlenül menedzselni a Librát az indulás után, de a 2,4 milliárd regisztrált felhasználónak köszönhetően minden eddig kibocsátott kriptovalutánál nagyobb figyelmet és elfogadottságot érhet el.

Ha minden a tervek szerint alakul, a Libra egy stabil digitális valutává válhat, melyet világszerte használnak az emberek, ez pedig alapvetően megváltoztathatja a pénzügyi és fizetési rendszereket.

Ezzel párhuzamosan más országok is kétségeiket fejezték ki az új projekttel kapcsolatban. Franciaország képviseletében Bruno Le Maire pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az országnak szándékában áll garanciák kérése a Librával kapcsolatban.

“Biztosnak kell lennünk abban, hogy használata nem jelent kockázatot a felhasználók számára. A mi kötelességünk, hogy megvédjük őket.”

Az oroszok egyáltalán nem biztos, hogy legalizálják a Libra használatát.

A Libra bejelentése egybeesett az Európai Központi Bank éves szimpóziumával, ahol az Európai Parlament tagja – Markus Ferber – arra figyelmeztette a szabályozókat, hogy megfelelő szabályozás nélkül a Libra egy úgynevezett “árnyék bankká” válhat.

Mark Carney – a Bank of Englandtől – pozitívabb képet festett, rámutatott arra, hogy a Libra segítségére lehet az olyan embereknek, akik a mai napig nem rendelkeznek banki kapcsolattal.

coinbroker

Oszd meg ismerőseiddel!

// További cikkek

NFT Scam: amit nem akarsz kipróbálni

A kriptovaluták világában túlságosan elterjedtek a csalások. A számtalan csalás miatt egyre nehezebb elkülöníteni a legitim projekteket a csalásoktól. Ez különösen igaz a nem helyettesíthető

Podcast sorozat és új szegedi lokáció

Hosszú ideje foglalkoztat minket, hogy mi mindent szeretnétek megtudni a kripto devizákról. Ehhez kapcsolódóan fogtunk össze a Showcast Media és az Őrültech podcast csapatával, hogy